Zanimljivosti
4

Londonski neboder topi i bicikle te prži jaja

Klix.ba
Walkie Talkie soliter u Londonu (Foto: AFP)
Walkie Talkie soliter u Londonu (Foto: AFP)
Vlasnici lokalnih trgovina i vozači obrušili su se na graditelje novog nebodera, koji, reflektujući sunčeve zrake, izaziva vatru i štetu u okolici.

Napola dovršeni toranj od 37 spratova nazvan je "Walkie Scorchie" zbog svog neobičnog oblika i mogućnosti da reflektuje sunčeve zrake.

Ljutiti vlasnici trgovina u okolici nebodera navode kako im je oštećena boja na trgovinama i automobilima, a oštećeni su i prozori i tkanine. Jedan vozač prijavio je kako je vrelina koju je neboder reflektovao istopila sve plastične dijelove na lijevoj strani njegovog Jaguara.

Vlasnik obližnje trgovine navodi kako je otirač ispred vrata počeo da se puši, a stradao je i limun u njegovoj trgovini. Jedan novinar je čak uspio ispržiti jaje zahvaljujući reflektovanim sunčevim zrakama. Biciklisti su se žalili da je vrelina uništila sjedišta na njihovim biciklima.

Graditelji su problem nazvali fenomenom i navode kako im je njegovo rješavanje prioritet.

Ali Akay, vlasnik lokalnog frizeraja, također navodi kako su reflektovane sunčeve zrake zapalile otirač ispred njegove radnje. U obližnjem kafiću popucale su pločice, oštećena je boja, a istopili su se plastični dijelovi na još nekoliko automobila u okolici.

Kompanije Land Securities i Canary Wharf, koje stoje iza izgradnje nebodera, navode da fenomen uzrokuje trenutni položaj Sunca.

"To traje oko dva sata dnevno, a sudeći prema trenutnim proračunima, dešavat će se još dvije do tri sedmice. Kao odgovorni graditelji činimo sve kako bismo informisali lokalne trgovine i redovno komuniciramo s njima. Dok istražujemo situaciju, dogovorili smo se sa gradskim vlastima da zatvore tri parkirališta koja bi mogla biti pogođena reflektovanim zrakama, a radimo i na rješavanju problema", saopćile su kompanije.