Snimljena u Sarajevu
903

Legendarna fotografija iz 1941. godine: Kako je Zejneba Hardaga zaštitila Rifku Kavilio

I. S.
Foto: Instagram/bosniahistory
Foto: Instagram/bosniahistory
Legendarna fotografija, koja je snimljena 1941. godine, zapravo prikazuje priču o solidarnosti i humanosti u najtežim vremenima. Jeste li čuli za priču o porodicama Zejnebe Hardage i Rifke Kavilio?

Na Instagram profilu Bosnian History objavljena je fotografija na kojoj se vidi Bošnjakinja Zejneba Hardaga, koja je svojim velom pokrila Davidovu zvijezdu koju je nosila Jevrejka Rifka Kavilio.

Porodica Hardaga je tokom Drugog svjetskog rata pomogla porodici Kavilio. Pripadnici Gestapa su jednog dana pokucali na vrata, ali, na svu sreću, nisu otkrili da su se tu krili Rifka, njen suprug Jozef i njihova kćerka.

Zatim je Rifka s kćerkom otišla u Mostar, jer je tada bio pod kontrolom italijanskih snaga i Jevreji su tu koliko-toliko bili sigurni. Jozef je ostao u Sarajevu te su ga ubrzo priveli nacisti. Uspio je pobjeći iz zatvora i opet se sakrio kod Hardaga.

Nakon rata, tj. 1948. godine porodica Kavilio se preselila u Izrael. Od Yad Vashem muzeja tražili su da se Hardage uvrste u zbirku Pravednika među narodima, što je i učinjeno.

Pedeset godina nakon holokausta, kada je Sarajevo 1994. godine bilo pod opsadom srpskog agresora, Zejneba i njena porodica bili su u velikoj opasnosti. Posredstvom Udruženog komiteta za raspodjelu, Yad Vashem službeno je zamolio predsjednika BiH Aliju Izetbegovića da dopusti Zejnebi da dođe u Izrael.

U februaru 1994. godine, ona je sa svojom kćerkom, njenim suprugom i djetetom, stigla u Izrael gdje su ih dočekali predstavnici vlasti, porodica Kavilio i članovi Yad Vashema. Te iste godine, Zejneba je umrla. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana u Jerusalemu.