Zanimljivosti
17

Kubanac napravio bicikl visok četiri metra

Klix.ba
Muškarac sa Kube je napravio bicikl visok četiri metra. Četrdesetosmogodišni Felix Guirola vozi "visoke" bicikle od 1983. godine. Njegov prvi specijalno napravljen bicikl je bio visok samo 1,6 metara.

"Osjećam se dobro na toj visini. Nije me strah i nije mi muka. Bolje vidim okruženje odozgo. Osjeća se i povjetarac pa lakše dišem i osjećam se slobodno", kazao je Guirola.

Rekord za najviši bicikl drži Kanađanin Terry Goertzen. On je svoj bicikl, visok 5,55 metara, vozio 300 metara prilikom postavljanja Ginisovog rekorda 2004. godine. Guirola se nada da će oboriti njegov rekord. Već ima planove za konstrukciju bicikla visokog osam metara.

Po zanimanju varilac, Guirola je prošlog novembra prodao kuću u rodnom Ciego de Avili i preselio u Havanu. Guirola se nada da će od ovog hobija moći početi zarađivati novac. Također, želi i sačuvati uspomenu na sestru, koja je preminula prije 20 godina zbog tumora na mozgu.

"Jednom sam joj rekao da ću svojim velikim biciklom zaraditi mnogo novca i da ću joj kupiti sve što poželi. Eneida više nije tu, ali ja želim održati svoje obećanje. Njoj ne mogu pomoći, ali ako ikada budem imao novca, dio toga će otići za bolesnu djecu na Kubi", kazao je Guirola.