Zanimljivosti
50

Krijumčarka droge uživala u zloglasnom peruanskom zatvoru: Imala salon ljepote i lične čistačice

Klix.ba
Dvadesettrogodišnja Michaella McCollum Connolly jedna je od rijetkih zatvorenica koja je u jednom od zloglasnih peruanskih zatvora uspjela napraviti uspješan biznis zbog kojeg su se mnogi pitali da li se ona zaista nalazi u zatvoru ili je na odmoru.

Kada je svojim roditeljima poslala fotografije iz zatvora Ancon 2 vidjeli su da ima svoj salon ljepote, organizuje takmičenje u plesu, te ima svoje čistačice koje plaća za čišćenje. U ekskluzivnom intervjuu za The Mail kazala je kako joj je na početku bilo veoma teško i da je dijelila ćeliju sa sedam drugih zatvorenica među kojima je i njena drugarica Melissa s kojom je krijumčarila kokain.

S vremenom je postala "glavna" i izabrana je "generalnu koordinatoricu" na šest mjeseci nakon što je dobila povjerenje drugih zatvorenica. To znači da je bila zadužena za telefon, TV i budžet iz kojeg kupuju osnovne prehrambene namirnice i sredstva za čišćenje.

Kako bi im bilo zabavnije, organizovala je redovno takmičenje u plesu protiv zatvorenica iz drugih blokova, te prakticiranje joge.

"Pobjeđivale smo svaki put. Mi smo strankinje i plešemo njihov tradicionalni ples bolje od Peruanki. Zbog toga se veoma razljute", kazala je ponosno.

Porodica joj je slala novac, a finansirala se i od salona ljepote koji je imala u ćeliji. Radila je tretmane lica, depilacije i šišanje. To je postao veoma uspješan biznis od kojeg je zarađivala 265 eura sedmično, te je uspjela zaposliti i jednu od cimerki iz Španije koja je radila većinu posla. Imala i svoje čistačice.

Profit joj je omogućio da plati zatvorskog čuvara da joj prokrijumčari telefon kako bi poslala fotografije svojoj porodici. Na njima se vidi da su ona i njene cimerke zaista uživale. Obučene su skupocjenu odjeću, okružene kolačima i s osmijehom na licu.

"Svakodnevno plakanje i žaljenje vam neće pomoći niti će dovesti do neke promjene. Mi se zaista znamo smijati i bilo je mnogo zabavnih situacija. Tako nam je brže prolazilo vrijeme. Za svaki rođendan napravile smo zabavu, plesale i pjevale", kazala je.

Michaella i Melissa su osuđene na šest godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina vrijednog 1,7 miliona eura. Uhapšene su na međunarodnom aerodromu Jorge Chavez kada su se pokušale ukrcati na let za Španiju. Drogu su krijumčarile sa Ibize gdje su radile tokom ljeta nakon što ih je zaposlio jedan diler. Prvih 10 mjeseci provele su u zatvoru u Limi, a potom se prebačene u Anconu 2 u kojoj se nalazi 700 zatvorenika.

"Želim da moja priča bude primjer mladima koji se zabavljaju na Ibizi da ne upadnu u zamku kao i ja. Mislila sam da je bezazleno eksperimentisati s drogama na odmoru i to me je dovelo ovdje", kazala je dodavši kako je koristila kokain i pušila travu, ali da to više ne radi.

Njena kazna je istekla ove sedmice i ona se vratila kući u Sjevernu Irsku.