Obraćanje u Parlamentu
278

Kralj Charles III i Camilla prvi put na tronu u Westminsterskoj palači

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kralj Charles III i Camilla, kraljica pratilja, fotografisani su kada su prvi put sjeli na prijestolje u Westminsterskoj dvorani, spremni čuti poruke sućuti prisutnih članova parlamenta.

Kralj Charles III dan je započeo posjetom Westminster dvorani - što je njegova prva posjeta parlamentu u ulozi monarha.

Novi kralj je suzdržavao suze, rekavši da osjeća "težinu historije" koja ih okružuje, dok se obraćao parlamentu prvi put nakon kraljičine smrti u četvrtak.

Gosti, uključujući novu premijerku Liz Truss i Borisa Johnsona, okupili su se u impresivnoj dvorani Westminsterske palače.

Govoreći u historijskom obraćanju parlamentu, kralj je obećao da će slijediti korake pokojne kraljice hvaleći njezinu "nesebičnu dužnost".

Dodao je: "Kraljica je postavila primjer nesebične dužnosti koju sam, uz Božju pomoć i vaše savjete, odlučio vjerno slijediti."

Monarh je citirao Williama Shakespearea u odavanju počasti preminuloj majci: "Kao što je Shakespeare rekao za raniju kraljicu Elizabetu, ona je bila uzor svim živućim prinčevima."

U pratnji Camille kralj je saslušao obraćanja lorda McFalla i predsjedavajućeg Donjeg doma, Sir Lindsaya Hoylea, koji su izrazili saučešće i odali počast kraljici.