Povrijeđena u napadu ajkule
2

Kornjača dobila dugoročna vještačka peraja

Klix.ba
Jedna kornjača koja je u napadu ajkule izgubila dijelove prednjih peraja je konačno dobila dugoročna vještačka peraja. Dvadesetpetogodišnja kornjača Yu je do sada imala 26 pari vještačkih peraja, ali su joj sva prijašnja peraja izazivala bol prilikom kretanja.

Kako kaže Naoki Kamezaki, šef akvarija u blizini grada Kobea u Japanu, nova peraja su pričvršćena na prsluk koji je postavljen na prednji dio oklopa kornjače. "Dugo i naporno smo radili na dizajnu prsluka koji će spriječiti kornjaču da ga slučajno skine dok pliva", rekao je Kamezaki.

Yu je teška 96 kilograma, a oklop joj je dug 82 centimetra. Kornjača je izvučena iz mora ribarskom mrežom 2008. godine, a nakon toga je prebačena u akvarij Suma. Kornjači nedostaju jedna trećina desnog peraja i polovina lijevog.

Radnici akvarija su počeli da razvijaju vještačka peraja za ovu kornjaču kada su shvatili da ona pliva brzinom 40 posto manjom od normalne, prenosi Sky News.

"Slična vještačka peraja se razvijaju i u drugim krajevima svijeta. Međutim, vjerujem da je naš slučaj jedini na svijetu u kojem je kornjača mogla plivati bez problema", dodao je Kamezaki.