Zanimljivosti
0

Kineskinja uhapšena zbog pokušaja prodaje pandinog krzna

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Žena iz južne Kine optužena je da je pokušala prodati krzno odrasle pande, saopćili su u srijedu policija i državni mediji.

Sun Shiqun (60) uhapšena je prošlog mjeseca dok je nosila pandino krzno iz svog rodnog grada Ya'ana u pokrajini Sichuan kako bi se sastala s kupcem u obližnjem gradu Chongqingu, saopćio je policajac iz odjela za javnu sigurnost Šumarskog biroa Chongqinga, javio je AP.

Policajac, koji se predstavio samo prezimenom Liu, izjavio je kako su testovi na krznu potvrdili da je ono od džinovske pande. Kazao je da ne može objaviti dodatne detalje jer je slučaj još istražuje.

Fotografija objavljena na web-stranici Biroa prikazuje dvojicu policajaca kako drže više od metar dugačko krzno, koje izgleda kao da je otkinuto s kompletnog tijela pande, dok su unutrašnji organi, krv i kosti uklonjeni.

Na drugoj slici Sun je prikazana s lisicama na rukama kako stoji pokraj pandinog krzna oborenog pogleda.

Sudeći po novinama Beijing News, Sun je kazala istražiteljima kako je platila 5.000 dolara za krzno i planirala ga je prodati za 39.000 dolara.

U izvještaju se navodi da je životinja ubijena, ali se ne navode nikakvi detalji.

Sun je suđeno i ranije zbog pokušaja da proda krzno crvene pande, manje životinje, kao džinovske pande. Obje pande su ugrožene vrste. U izvještaju se ne navodi da li je kažnjena zbog ranijeg porekršaja.

Pretragom njenog doma također je otkriveno krzno koje izgleda da je od džinovske pande, ali je ustanovljeno da je to krzno crno-bijelih pasa prišiveno zajedno kako bi izgledalo kao pandino krzno, pišu novine.

Panda je jedna od najrjeđih životinja na svijetu, a samo ih oko 1.590 živi u divljini u Kini, većinom u Sichuanu, u jugozapadnoj pokrajini Shaanxi.