Tajna uspjeha - uživajte u životu
0

Karam i Kartari Chand su u braku 86 godina

Sarajevo-x.com
Karam i Kartari Chand
Karam i Kartari Chand
Karam i Kartari Chand, bračni par iz Bradforda u Velikoj Britaniji, vjenčali su se 1925. godine i par su koji je najduže u braku u Velikoj Britaniji.

Karam je rođen u malom indijskom selu 1905. godine. Njegova porodica bavila se poljoprivredom, a u skladu s običajima tih vremena, rano je stupio u brak.

Njegova nevjesta Kartari rođena je u istom okrugu 1912. Njih dvoje su u braku punih 86 godina. Karam, koji je u Bradford došao 1965. godine, kaže da nema tajnog recepta za dug i sretan brak.

"Jedite i pijte šta želite, ali u granicama. Nikada se nisam uzdržavao da uživam u životu", kaže ovaj 106-godišnjak, a piše BBC.

Karam puši samo jednu cigaretu dnevno, a tri do četiri puta sedmično popije čašicu whiskeyja. Mnogi Azijati koji žive u Velikoj Britaniji ne odriču se svoje tradicije, a Chandovi nisu iznimka.

"Blagoslovljeni smo što su naši roditelji još uvijek s nama. Ključ njihove dugovječnosti i zdravlja je aktivnost uma", kaže njihov sin Satpal.

Kartari je uzbuđena jer će ove godine za svoj 100. rođendan dobiti pismo od britanske kraljice.

"Znamo da je blagoslov biti 86 godina u braku, ali također, kad dođe vrijeme da odemo s ovog svijeta, bit ćemo spremni. Sve je u Božijim rukama. Živjeli smo zaista dobar život", kaže Kartari.

Ipak, dugovječnost ima i svoje negativne strane. Smrt najstarijeg sina su teško podnijeli jer nisu očekivali da će nadživjeti svoju djecu. Njihov sin Satpal nije siguran da li su njegovi roditelji najduže vjenčani par u Velikoj Britaniji, ali voli misliti da jesu.

"Rušenje rekorda za nas nije važno. Važan nam je zajednički život i međusobno poštivanje vrijednosti", ističe Satpal.