Nešto drugačiji krajolik
214

Kako je Sarajevo izgledalo prije izgradnje korita Miljacke: Kuće uz obalu rijeke

N. O.
Foto: Vintage Sarajevo
Foto: Vintage Sarajevo
Zanimljiva fotografija podijeljena na Instagram stranici Vintage Sarajevo prikazuje kako je glavni grad Bosne i Hercegovine izgledao prije uređenja korita rijeke Miljacke.

Prepoznatljiva karakteristika Sarajeva jeste korito Miljacke koje je izgrađeno u vrijeme vladavine Austro-Ugarske, a mnogima je teško zamisliti ga bez prepoznatljivih kamenih zidova.

Fotografija podijeljena na Instagram stranici Vintage Sarajevo prikazuje upravo kako je glavni grad Bosne i Hercegovine izgledao prije izgradnje korita rijeke.

Uzevši u obzir da su austrougarske vlasti krajem 19. stoljeća odlučile pokrenuti projekt izgradnje korita nameće se zaključak da je i fotografija nastala u tom periodu.

Na njoj se mogu vidjeti Vijećnica i kasarna Jajce uz drveni most koji spaja obale Miljacke, ali i kuće koje su bile izgrađene uz samu obalu rijeke.

Projekt uređenja korita Miljacke trajao je jedanaest godina, a započeo je 1886. godine. Izgradnja korita je omogućila izgradnju značajnih objekata koji se nalaze uz obalu Miljacke.