Zanimljivosti
6

Kako djeca doživljavaju Boga: "Bog ima ogromne uši i sve može čuti"

Klix.ba
Spisateljica i glumica Monica Parker odlučila je upitati djecu kako to vide Boga, a njihove kreativne, neobične i ponekad neočekivane odgovore prikupila je i objavila u knjizi "OMG!: How Children See God".

Kako vidite i doživljavate Boga? - upitala je Parker skupinu od 300 djece uzrasta od četiri do 12 godina. Djeca su dolazila iz različitih ekonomskih okruženja i dijelova svijeta.

Na nekim od crteža djeca nisu bila sigurna u to kojeg je Bog spola, dok su drugi bili uvjereni da je Bog superheroj.

"Bog bi trebao imati nekog ko će ga fotografisati, kako bismo znali kako on izgleda. Možda bi mogao napraviti selfie?", kazala je devetogodišnja Abby iz New Yorka.

Parker, koja potječe iz kršćanske i židovske porodice kaže kako se u njenom domu dok je odrastala nije previše raspravljalo o religiji. Iz tog je razloga, kad je i sama postala majka, odlučila da svaki praznik slavi s porodicom.

Inspiracija za knjigu je zapravo bio njen sin.

"Jednog Božića kad je moj sin imao sedam godina počeo nam je postavljati pitanja o Bogu. Rekli smo mu kako, iako ne možemo vidjeti Boga, vjerujemo da se on nalazi posvuda i u svakom živom biću. Sljedećeg jutra je došao u našu sobu i rekao nam kako zna nekog ko je vidio Boga i da je to njegov ljekar. 'Kad on operiše ljude i otvori ih, može vidjeti Boga unutra' - kazao je. Ovo me je natjeralo da se zapitam kako druga djeca vide Boga", kaže autorica knjige.