Zanimljivosti
0

Još jedan Banksyjev mural ide na aukciju

Klix.ba
No Ball Games
No Ball Games
Rad čuvenog britanskog uličnog umjetnika Banksyja skinut je sa zida u jednoj londonskoj ulici kako bi se prodao na aukciji, samo nekoliko mjeseci nakon što je drugi njegov rad, skinut sa zida, prodat za 870 hiljada eura.

Mural "No Ball Games" skinut je sa zida londonske trgovine, a naredne godine će ga na aukciji ponuditi Sincura Group, ista kompanija koja je organizovala prodaju Banksyjevog murala "Slave Labour" u maju ove godine.

Kompanija tvrdi da je ulični mural, koji prikazuje dvoje djece kako se igraju sa znakom na kojem piše "No Ball Games", "spašen zbog renoviranja" te da je sada pod njihovim upravljanjem.

"Napravljen je veliki broj pokušaja da se ošteti djelo, najpoznatiji je bio 2012., kada je to pokušao King Robbo, umjetnikov rival. Uz veliki broj građevinskih radova postoje razlozi za dalju sigurnost djela. Zbog toga je skinuto i restaurirano", piše na web-stranici kompanije.

Sincura Group razljutila je stanovnike Londona svojom prodajom murala "Slave Labour". Sprovedena je i neuspješna kampanja za vraćanje "simbola lokalnog ponosa". Kompanija insistira na tome da nije učinila ništa pogrešno niti nezakonito.

Banksyjevi ulični radovi po Londonu osvojili su svijet i privlače veliki broj turista.