Zanimljivosti
0

Jordanske vlasti pozvale narod da se moli za kišu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jordansko Ministarstvo vjera apelovalo je na građane da se okupe naredne sedmice i organizuju specijalnu molitvu za kišu u cijelom kraljevstvu pogođenom sušom.

U saopštenju Ministarstva navodi se da ljudi treba da poste tri dana uoči planiranih molitvi u četvrtak u Jordanu gdje je usljed suše došlo do nestašice vode.

"Obzirom da već dugo nema kiše i da je rastuća potreba za vodom pozivamo vas na molitvu pod otvorenim nebom u četvrtak poslijepodne", navodi se u saopštenju.

Jordanci treba da se pripreme za molitvu trodnevnim postom od ponedjeljka, kao i humanitarnim radom.

Posebne muslimanske molitve poznate kao Salatul-Istisqa, praksa poznata od vremena poslanika Muhammeda, često se organizuju širom Bliskog istoka, gdje je voda rijetka i od neprocjenjive vrijednosti, posebno na Arabijskom poluostrvu.

Jordan, jedna od 10 zemalja sa najmanjim rezervama vode na svijetu, ima oko 6,3 miliona stanovnika i troši oko 900 miliona kubnih metara vode godišnje.

Zemlja, u kojoj je 92 odsto teritorije pustinja, oslanja se većinom na kišu za poljoprivredu, koja čini 3,6 posto ukupnog društvenog brutoproizvoda.
Više od 60 posto potrošnje vode godišnje odlazi na poljoprivredu. Međutim, pet godina zaredom kiše su ispod prosjeka što je dovelo do manjka oko 500 miliona kubnih metara vode godišnje.

Jordanu je potrebno 1,6 milijardi kubnih metara vode godišnje kako bi ispunila svoje potrebe do 2015. godine.