Satira i nauka
26

Istraživanje o nosorozima okrenutim naopačke osvojilo Ig Nobelovu nagradu

B. T.
S ekperimenta u Namibiji (Foto: BBC)
S ekperimenta u Namibiji (Foto: BBC)
Eksperiment u kojem su dizalicama podigli nosoroge naopačke kako bi utvrdili kakav to učinak ima na životinje, nagrađen je jednom od ovogodišnjih Ig Nobelovih nagrada.

Drugi primatelji ove neobične nagrade proučavali su bakterije u žvakaćim gumama zalijepljenim za asfalt, kako kontrolirati žohare na podmornicama...

Ovogodišnja ceremonija lažnih Nobelovih nagrada nije mogla biti održana u uobičajenom prostoru Univerziteta Harvard u SAD -u zbog ograničenja vezanih za COVID. Umjesto toga, dogodila se na internetu.

S ekperimenta u Namibiji (Foto: BBC/Robin Radcliffe)
S ekperimenta u Namibiji (Foto: BBC/Robin Radcliffe)

Organizatori ceremonije, časopis za naučni humor "Annals of Improbable Research", kažu da bi njihove Ig Nobel nagrade prvo trebale nasmijati, ali i natjerati vas na razmišljanje.

Studija o nosorozima, koja ove godine osvaja nagradu za transportna istraživanja, čini upravo to. Što bi moglo izgledati luđe od vješanja 12 nosoroga naopako 10 minuta?

No, veterinar za divlje životinje Robin Radcliffe sa Univerziteta Cornell i njegove kolege učinili su upravo to u Namibiji jer su željeli znati može li zdravlje životinja na taj način biti ugroženo. Naime, takav način trasporta u druga staništa u Africi je sve učestaliji, a da prethodno niko nije provjerio kako to utiče na njihovo zdravlje.

On je za BBC News rekao:

"Namibija je bila prva zemlja koja je napravila korak unatrag i rekla, 'hej, proučimo ovo i shvatimo, je li to sigurno učiniti za nosoroge?"

S ekperimenta u Namibiji (Foto: BBC)
S ekperimenta u Namibiji (Foto: BBC)

I tako je njegov tim, u suradnji s namibijskim Ministarstvom okoliša, šumarstva i turizma proveo ekperiment. Ispostavilo se da su se životinje vrlo dobro snašle. Zapravo, postojali su dokazi da su nosorozi bili bolji u ovom neobičnom položaju nego kada su jednostavno ležali grudima dolje ili na boku.