Zanimljivosti
10

Ironija globalnog zagrijavanja: Plaže Miami Beacha ostaju bez pijeska

Klix.ba
Miami Beach je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u SAD-u koju krase visoke zgrade hotela i dugačke pješčane plaže. Ipak, bijeli pijesak koji je atrakcija u ovom dijelu Floride postaje sve veći problem, piše američki TheWeather.

Naime, Miami Beach je žrtva globalnog zagrijavanja i rasta nivoa svjetskog mora, što se ogleda u eroziji, odnosno nestanku pijeska. Najznačajniji gubitak ukrasa Miami Beacha desio se za vrijeme uragana Hermine i Matthew.

Globalno zagrijavanje utjecalo je na nivo mora koji je na Miami Beachu u posljednjih 20 godina narastao za 10-ak centimetara.

Bijeli pijesak nije prirodan za regiju istočne obale Floride. Cijela američka savezna država do sada je potrošila čak 1,4 milijarde dolara kroz 495 različitih projekata kako bi pijesak na plažama i dalje postojao.

Zbog činjenice da pijesak nije jeftin i da je posrijedi značajan utjecaj vremenskih prilika na njegovo održavanje na plažama, može se zaključiti da Florida doslovno gubi svoj pijesak.

Ostaje nada da će lokalne organizacije, uključujući i američku vojsku koja trenutno radi na sanaciji jednog dijela Miami Beacha, pronaći rješenje u borbi protiv podizanja nivoa mora.