Zanimljivosti
3

Interesantne činjenice o kafi za koje možda niste čuli dosad

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Volite kafu? U nastavku čitajte neke od zanimljivih činjenica u vezi ovog popularnog napitka.

Kofein je najčešće korištena farmakološki aktivna supstanca na svijetu

Kofein je prirodni alkaloid koji se dobija iz zrna kafe, iz listova čaja i iz kakaovih zrna, a dodaje se i vještačkim pićima kao što je Coca Cola.

Kofein je jedan od prirodnih psihostimulansa, supstanci koje utiču na centralni nervni sistem. Nekoliko šoljica kafe ili (pravog) čaja na dan ima pobuđujući učinak na naš organizam, prouzrokuje jasniji i brži tok misli, smanjuje pospanost i povećava budnost. U svom čistom obliku javlja se kao bijeli, kristalni prah, bez mirisa i gorkog ukusa. Može se naći u različitim količinama u plodovima, lišću i plodovima nekih biljaka, u kojima djeluje kao prirodni pesticid koji paralizira i ubija određene insekte koji se hrane tim biljkama.

Kofein se smatra najčešće korištenom farmakološki aktivnom supstancom na svijetu.

Izuzetno je lako postati ovisnik o kafi

Oko 100 mg kofeina dnevno je potrebno odrasloj osobi da se "navuče". To su dvije šoljice čaja ili tri limenke Coca Cole. Ukoliko kafu prestanete piti odjednom, mogli biste osjetiti simptome odvikavanja kao što su glavobolja, nedostatak energije i iritabilnost.

Kafa djeluje jako brzo

Potrebno je svega deset minuta nakon prvog gutljaja da kofein počne djelovati.

Amerikanci konzumiraju najviše kafe godišnje

Amerikanci konzumiraju 400 miliona šolja kafe dnevno, što je zapravo 146 milijardi šolja kafe godišnje.

Kafa najbolje djelouje ako je pijete između 9:30 i 11:30

Ovo se dešava zato što nivo kortizola, hormona nadbubrežne žlijezde koji kontroliše mnoge procese u organizmu u tom trenutku pada, a kofein podiže kortizol. Ukoliko kafu pijete rano ujutro, nakon buđenja, kad je naš nivo kortizola još uvijek visok, razvit ćete toleranciju i trebat će vam sve više kafe i kofeina kako biste se razbudili.

Johann Sebastian Bach je napisao čitavu kantatu o djevojci koja je ovisna o kafi i zbog toga ulazi u sukob sa svojim ocem.

Postoji razlog zašto kafa nema jednako dobar okus kao miris

Sudeći prema naučnicima, imamo dva osjeta mirisa - onaj kad udahnemo miris iz okoline i miris koji osjećamo da nam ulazi u nos u trenutku kad progutamo nešto. Kafa miriše bolje kad udahnemo miris nego kad je mirišemo kroz nos dok nam je u ustima.