Zanimljivosti
33

I žene mogu aplicirati: Budistički manastir star 1.500 godina traži uposlenike

Klix.ba
Budistički manastir Shaolin čiji su monasi poznati po svojim akrobatskim vještinama i borilačkim sposobnostima kojima prkose smrću, raspisao je konkurs za zapošljavanje putem interneta.

Online reklama kineskog hrama starog 1.500 godina privukla je veliku pažnju dokazujući da ova institucija zauzima slavno mjesto u kineskoj historiji i kulturi. Ovaj potez je jedan od posljednjih pokušaja korištenja popularnosti manastira u ime propagiranja budističkog razmišljanja i kulture.

Više od 300 ljudi je već apliciralo na dvije otvorene pozicije, a među aplikantima su poslovni rukovoditelji, medijski profesionalci diplomanti sa prestižnih fakulteta.

Ono što je zanimljivo, monasi u ovom manastiru su svi muškog spola, no u oglasu su pozvane i žene.

Shaolin manastir upošljava ljude kako bi radio na njihovom publicitetu i reklami. No, tradicionalni i ortodoksni monasi otvoreno su kritikovali ove pokušaje komercijalnog iskorištavanja Shaolinovog imena koje je pokrenuo Shi Yongxin. Otkako je preuzeo rukovođenje manastirom 1990-ih godina, Shi je radikalno pojačao napore da osigura da škola borilačkih vještina Saholin i praksa učenja o samodisciplini kroz rigorozne treninge i meditaciju dobije zaslužene kredite. No, monasi ne cijene tehnike koje smatraju previše komercijaliziranim.

Shi je prijetio kako će tužiti kompanije koje koriste ime manastira ili fotografije bez dozvole. On se čak ponašao i kao izvršni producent za filmove o borilačkim vještinama u kojima je u centru bio manastir. Otkako je on preuzeo vodstvo, manastir je počeo primati strane studente, nuditi jednomjesečne kurseve borilačkih vještina, te pokrenuo stranicu na kineskom i engleskom jeziku.

Takvim aktivnostima Shi je prikupio novac za nadogradnju objekata u sklopu manastira. Posjetioci sada mogu spavati u sobama koje imaju tv.

U oglasu se navodi kako su im potrebni direktor medija i glavni urednik. Jedna od glavnih uloga izabranih kandidata će biti vješto i diskretno usmjeriti medijsku kritiku i podnijeti tužbu zbog prekomjerne eksploatacije.

Ako ste pomislili da se traže moderni kandidati, u oglasu se navodi i kako oni moraju cijeniti i razumijeti budističku filozofiju i kulturu, te da se dobro nose sa samoćom.