Kućna pomoćnica
0

"Hitler je bio divan gazda"

Sarajevo-x.com
Nekadašnja kućna pomoćnica nacističkog vođe Adolfa Hitlera prestala je sa dugogodišnjom šutnjom o čovjeku odgovornom za holokaust, izjavivši da je bilo divno raditi za njega, te da je bio odličan gazda.

Rosa Mitterer (91) bila je zaposlena kao kućna pomoćnica u Hitlerovoj planinskoj kućici u Bavarskoj u toku tridesetih godina prošlog stoljeća.

Sve do sad, ova žena nije progovarala o uspomenama koje nosi iz tog perioda, ali, kako piše Daily Mail, konačno je izjavila: "Bio je šarmantan muškarac, jedini koji je prema meni ikad bio dobar, odličan gazda. Možete reći šta hoćete, ali nama je bio dobar čovjek."

Mitterer je kod Hitlera zaposlena 1932. kad joj je bilo samo 15 godina. Još ranije njena sestra Anni zaposlila se kao kuharica u Berchtesgadenu u Njemačkoj.

"Rekla je da im treba kućna pomoćnica i da bih se ja mogla uklopiti", priča Rosa. "Jasno se sjećam prvog dana kad sam s njim razgovarala u kuhinji. Rekla sam da sam Annina sestra i on se nasmijao, jer mu je Anni bila omiljena. Jedino što znam o Hitleru je da je bio dobar prema meni."

Starica se prisjetila i prve direktne naredbe koju je od nacističkog vođe dobila. Ispričala je kako je čistila porculan kada je on sišao niz stepenice.

"Izvini što te ometam, ali da li bi mi mogla napraviti kafu i donijeti kekse u moju radnu sobu?" upitao je.

Dio njenih dužnosti bio je i razvrstavanje pisama obožavalaca i mnogobrojnih poklona koji su dostavljani u njegov dom.

"Bio je cigara, tegli džema, cvijeća, slika", kaže Rosa. "Većinu toga davali smo siromašnim porodicama u blizini, na Hitlerovu naredbu."

Mitterer je imala priliku upoznati i Evu Braun, njegovu ljubavnicu, za koju kaže: "Nije bila lijepa iz blizine."