Veliki gubitak
807

Hiljade litara viskija greškom otišle u kanalizaciju

Klix.ba
Greškom radnika u punionici kompanije Chivas Brothers u Dumbartonu, umjesto otpadnih voda u odvod je otišao čisti viski, spreman za točenje. Miris alkohola je bio toliko snažan da su ga prijavili i radnici u kanalizaciji, piše Daily Mail.

Nesreća se dogodila tokom noćne smjene, prilikom čišćenja opreme. Kompanija Chivas Brothers, koja u svojoj fabrici upošljava 600 radnika i proizvodi drugi svjetski najprodavaniji brend, Ballantine’s, saopćila je da je istraga u toku.

"Nije došlo do isticanja alkohola u rijeku Leven niti neki drugi lokalni tok. Obavijestili smo Vode Škotske i sve ostale relevantne vlasti", stoji u saopćenju Chivas Brothersa.

Uposlenici u kontroli otpadnih voda već su bili svjesni problema i radili na otkrivanju izvora, kada su ih kontaktirali iz Chivas Brothersa.

"Naš tim za kontrolu otpadnih voda posjetio je kompaniju kako bi stekao uvid u njihovu istragu nesreće i kako bi se osigurali da su preduzete sve potrebne mjere da se takvo nešto ne ponovi. Otpuštanje velikih količina alkohola u kanalizaciju može imati negativan utjecaj na proces pročišćavanja otpadnih voda, posebno za vrijeme suhog i hladnog vremena. Nastavit ćemo posmatrati rad na pročišćavanju otpadnih voda iz Dumbartona, kako bi se osigurali da proces nije ugrožen", objasnio je glasnogovornik Voda Škotske.