Zanimljivosti
39

Francuz od suda zahtijeva da mu se dozvoli diskretan osmijeh na fotografiji za pasoš

Klix.ba
Želja da ima diskretan osmijeh na fotografijama za pasoš odbijena je jednom Francuzu, a on je odlučio svoja prava tražiti preko suda.

Francuz kojeg su mediji nazvali Thierry bori se kako bi dozvolio ljudima da na fotografijama za pasoš imaju makar diskretni ili "Mona Lisa" osmijeh te ističe kako ozbiljna lica u pasošima ljude čine depresivnim.

Thierry je Francusku optužio za zloupotrebu moći i ovlasti, a u pismu koje je uputio novinskoj agenciji AFP upitao ih je da li je odgovorno ponašanje optuživanje ljudi za smijanje u ionako depresivnoj Francuskoj.

Pravilo koje vrijedi u Francuskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, jeste da osoba prilikom fotografisanja za pasoš treba imati neutralnu facijalnu ekspresiju kako bi se lica lakše mogla upoređivati sa onima u bazi podataka.

Budući da širina osmijeha varira, tehnologiji za prepoznavanje lica je u takvim situacijama teško izvršiti identifikaciju.

Thierryjev advokat je kazao kako bi dopuštanje Francuzima da se smiju na fotografijama za pasoš omogućilo da izgledaju druželjubivije prilikom ulaska u stranu zemlju.