Akrobacija u Parizu
91

Francuz hodanjem po žici s Eiffelovog tornja prešao rijeku Senu

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Turiste koji su se ovog vikenda zatekli u posjeti Parizu i Eiffelovom tornju dočekao je jedinstven prizor akrobate Nathana Paulina koji je šetnjom preko tanke žice prešao rijeku Senu, krenuvši sa Eiffelovog tornja do pozorišta Chaillot koje se nalazi na drugoj obali rijeke.

Francuzu je za 600 metara dug "put" s jedne obale na drugu trebalo samo pola sata. Ovo nije prvi put da je Paulin pokušao ovaj podvig - prethodno je prošao sličnu rutu od Eiffelovog tornja u decembru 2017. godine, za prikupljanje dobrotvornih sredstava za televiziju.

Kad je to učinio, postavio je svjetski rekord za najdužu šetnju žicom uz pomoć pojasa - rekord koji i dan danas nije oboren. U nekim trenucima sjedeći i ležeći na žici tokom subotnjeg nastupa, dobio je ogroman aplauz gomile koja je scene posmatrala ispod, ali i sa Eiffelovog tornja.

Ovogodišnja inicijativa organizovana je uz pomoć francuskog plesača i koreografa Rachida Ouramdanea u organizaciji Chaillot Teatra, a predstave će se odvijati u subotu i nedjelju popodne.

Slacking, što je zvanični naziv ovog sporta, sličan je hodanju po užadi, ali uključuje žicu koja nije napeta, već se pomiče s korisnikom. Paulinova žica visila je na 70 metara iznad zemlje, prenosi Reuters.

Ovaj podvig bio je dio proslave Dana evropske baštine i pokretanja Kulturne olimpijade, koja je uključivala i niz drugih nastupa francuskih umjetnika.

Prema njegovoj web stranici, Paulin drži nekoliko svjetskih rekorda, a njegova najduža šetnja do sada je iznosila 1662 metra na visini od 300 metara na planini u južnoj Francuskoj.