Projekt dug dvije godine
12

Entuzijast napravio pravog WALL-Eja

Klix.ba
Otkako se prvi put pojavio na filmskom platnu, svi su zavoljeli WALL-Eja, simpatičnog robota koji sakuplja smeće, glavnog lika istoimenog Pixarovog filma. Sve donedavno, WALL-E je bio samo lik u animiranom filmu, ali više ne.

Mike Senna, robotski entuzijast iz Kalifornije, donedavno je bio poznat samo po tome što je napravio funkcionalnog robota R2-D2 iz filmova "Star Wars", u stvarnoj veličini.

Sve je počelo kao hobi, koji je prerastao u nešto ozbiljnije kada je Mike počeo voditi svog R2-D2 robota na dobrotvorne akcije "City of Hope", koje su organizovane za djecu oboljelu od raka. Nakon nekog vremena je postalo očigledno da bi bilo zanimljivije napraviti lik sa više emocija i Senna je počeo raditi na WALL-Eju.

Rad na WALL-Eju je bio mnogo teži nego na R2-D2. Uostalom, neko je već prije njega napravio R2-D2, dok je WALL-E do sad postojao samo kao kompjuterski lik. Nije bilo ni planova za izgradnju, a ni dijelova. Senna je neprestano morao gledati film dok nije razvio sve tačne pokrete, napravio sve dijelove i na kraju sastavio robota. Na WALL-Eju je radio samo 25 sati sedmično zbog durgih poslovnih obaveza. Senna pretpostavlja da mu je trebalo između 3.200 i 3.800 sati da završi projekt. Kako kaže, sve je sam finansirao.

Njegova nagrada? Radost na licima djece kada im pokaže robota koji može da maše, pogleda ih i kaže im svoje ime.