Video
0

Dumont izveo skok sa novog tornja "Avaza"

FENA
Svjetski poznati BASE skakač Cedric Dumont skočio je jutros u 7.45 sati s novog tornja "Avaza" te tako na svoju impresivnu listu skokova upisao i skok u Sarajevu i BiH.

BASE je skraćenica engleskih riječi (building-zgrada, antenna - antena, span - raspon i earth-zemlja) i označava slobodan skok s padobranom sa zgrade, litice ili drugog građevinskog objekta.

Dumont iza sebe ima gotovo 1.000 skokova a svaki je, kako kaže, priča za sebe.

"Teško je opisati ono što osjećam dok letim. San svakog čovjeka je da leti a ja taj san i ostvarujem", kazao je Dumont.

Base skakanje je najopasniji ekstremni sport poznat u svijetu. Zahtijeva punu koncentraciju i staloženost, idealne vremenske uvjete i potpunu fizičku i psihičku spremnost. Dumont je istakao da je svaki skok "susret sa smrću".

Ipak, težnja i potreba za adrenalinom je, kaže, jača od njega. Na skok se odlučuje samo onda kada su uvjeti idealni i to je ono što Dumonta čini izuzetno uspješnim u ovom sportu.

"Najveća pogreška skakača je pretjerana samouvjerenost. Nikada neću skočiti ako uvjeti nisu idealni. Kada se desi nesreća mnogo puta pročitamo da se padobran nije otvorio. To nije tačno, padobran se uvijek otvori. Uzrok nesreće je u 99 posto slučajeva ljudski faktor", kazao je Dumont.

Dokaz koliko je ovaj sport opasan su i česte nesreće u kojima ginu skakači.

"Rijetko kada neko ima sreću i preživi kada nešto krene po zlu. Zbog toga je veoma važno o svemu voditi računa i biti totalno koncetriran", objasnio je on.

Prvi skok Dumont je izveo 1991., kada je skočio u paru s najboljim prijateljem. Prije osam godina njegov prijatelj je poginuo prilikom BASE skoka. Ipak, Dumont ne odustaje od ovog sporta i kaže i da ne razmišlja o tome.

"Adrenalin je neophodan za moje funkcioniranje. Da nije ovoga moj život bi bio dosadan", rekao je.

Jutros u 7.45 sati Dumont je zaključio da ima sve potrebne uvjete za skok s novog tornja "Avaza". Kaže da mu je ovo bio najteži skok u karijeri i sretan je što je skočio.

"Skok u Sarajevu je moj trofej", kazao je novinarima.

Zgrada "Avaza" ima karakterističan oblik, visina joj je 141metar s antenom. Dumont je skočio sa 130 metara. Moguće opasnosti, izjavio je nakon skoka, bile su nedovoljno prostora za slijetanje zbog blizine zgrada i kuća te strujanje i smjer vjetra koji se ne mogu precizno odrediti zbog oblika zgrade. Ipak, sve je prošlo u najboljem redu.

Dumontov skok s naplatnog mosta M50 u Dablinu čija je visina 38 metara je BASE skok s najniže visine u Evropi. Zajedno s 20 najboljih BASE skakača na svijetu tri dana je skakao sa zgrade u Šangaju, tornja Jin Mao, visokog 431 metar pred oko 150.000 posjetilaca.

Sedam godina je ovaj mladi Belgijanac učestvovao na takmičenjima ekstremnih sportova i osvajao prva mjesta. Ljubav prema BASE skokovima i skydivingu potakla ga je da otvori i školu "Skydive Belgija" u kojoj daje sate i s drugim dijeli svoja iskustva.

Prije sedam godina osnovao je i vlastitu kompaniju "Matter Wingsuits" koja je specijalizirana za izradu i dizajn tehničke odjeće za BASE skokove i skydivove. On sam dizajnira i testira svoje prototipe.

U Sarajevo će se, kaže, vratiti opet. Jer ima skokova koji ga toliko očaraju da im se uvijek vraća. Skok u Sarajevu je jedan od njih.

Vezani članci