Zanimljivosti
69

Dubai: Samo zato što koriste javni prevoz građani mogu osvojiti 4 kilograma zlata

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Stanovnici Dubaija koji se odluče od 26. oktobra do 1. novembra umjesto vlastitog automobila kao prevozno sredstvo koristiti javni prevoz moći će osvojiti veoma vrijedne nagrade. Ukupna vrijednost nagrada je oko 272.000 dolara.

Ovu akciju organizovat će lokalna Agencija za ceste i transport (RTA) kako bi proslavila Dan javnog prevoza, koji se obilježava 1. novembra.

Akcija počinje 26. oktobra i traje sedmicu dana, kada će sretni putnici svakog dana moći osvojiti vrijedne nagrade.

Sretnici će tako, između ostalog, biti u prilici osvojiti i četiri kilograma zlata, a o tome će biti odlučeno slučajnim odabirom.

"Putem ove inicijative, RTA želi da ohrabri različite segmente društva da se ne oslanjaju samo na vlastite automobile, već da koriste i vozila javnog prevoza", rekao je izvršni direktor RTA Yousuf Al Ali.

Procjenjuje se da je u Dubaiju u prvoj polovini ove godine oko 146 miliona ljudi koristilo različite oblike javnog prevoza.

Aktivnosti tokom sedmodnevne manifestacije uključivat će različita takmičenja i događaje, koji će biti organizovani na metro stanicama i autobuskim stajalištima, a u njima će učestvovati i košarkaška zvijezda Kareem Abdul Jabbar.

Pobjednici takmičenja osvojit će, između ostalih nagrada, i Nol kartice, koje se koriste za vozila javnog prevoza.

Također, bit će organizovana takmičenja za djecu i odrasle kao što su žongliranje, bojenje lica, ručni radovi i crtanje.