Pati od rijetkog simptoma
2

Djevojčica ne osjeća bol, ali uspješno vodi životnu bitku

Klix.ba
Ashlyn Blocker
Ashlyn Blocker
Za većinu ljudi kojima se dijagnosticira kongenitalna neosjećajnost na bol sa anhidrozom (CIPA) to predstavlja smrtnu presudu, jer oni koji pate od ovog ekstremno rijetkog sindroma obično umru prije treće godine života. Međutim, dvanaestogodišnja Amerikanka Ashlyn Blocker je odbila dopustiti svom zdravstvenom stanju da joj kontroliše život.

Njeni roditelji su za medije govorili o svim problemima s kojima su se susretali u toku odgoja svoje kćerke. Kako kažu, prvi put su primijetili da nešto nije uredu kada joj je bilo osam mjeseci, jer nikada nije plakala. Nije primjećivala ni osip ni glad.

Bili su zaprepašteni onim što su otkrili. Ubrzo nakon posjete ljekarima su shvatili da njihova kćerka ne osjeća bol.

"Bilo je strašno, jer nismo bili upoznati sa slučajevima u kojima su osobe, koje su patile od ovog poremećaja, preživjele", rekla je Tara Blocker, Ashlyna majka.

Prve tri godine njenog života su bile veoma teške, jer se Ashlyn svakodnevno povređivala. Roditelji su joj morali lijepiti prste kako ih ne bi slučajno slomila.

Međutim, danas Ashlyn živi kao i sva druga normalna djeca. Zna od čega boluje i kako se čuvati od problema.

Njeni roditelji su osnovali ljetni kamp u kojem djeca, koja pate od ovog sindroma, i njihovi roditelji dolaze i govore o svojim iskustvima.