Istraživanje u Velikoj Britaniji
0

Djeca misle da je Hitler bio fudbalski menadžer

Sarajevo-x.com
Adolf Hitler je bio menadžer njemačke fudbalske reprezentacije, smatra jedno od 20 djece u Velikoj Britaniji, objavili su britanski mediji pozivajući se na nedavno prevedeno istraživanje. U istraživanju koje je provelo Udruženje veterana Erskine učestvovalo je blizu 2.000 djece uzrasta od devet do jedanaest godina.

Djeca su odgovarala na pitanja iz historije koja su se najviše odnosila ne period između i tokom dva svjetska rata, a sudeći po rezultatima mladi Britanci su prave neznalice.

Naime, jedno od šestoro djece smatra da je Auschwitz bio zabavni tematski park.

Na pitanje kojeg datuma se obilježava Dan sjećanja, engleski praznik u čest svih stradalilih, više od 40 posto učenika je izjavilo da ne zna kada se taj dan obilježava.

Šta više, oni su kazali da je simbol ovog praznika zlatni luk sličan McDonald'sovom znaku.

Samo polovina od ispitanih školaraca je znala da Dan - D predstavlja iskrcavanje u Normandiji, dok je četvrtina ispitane djece kazala da je Dan - D ustvari 'Dooms Day', odnosno junak iz stripa.

Također, četvrtina od ispitane djece kazala je kako su Amerikanci atomsku bombu bacili na Pearl Harbour.

Jedno od 20 djece, pak, misli kako je holokaust zapravo proslava koja se održala po okončanju Drugog svjetskog rata.

"Ovakvi rezultati su nas u potpunosti šokirali. Ovo istraživanje smo sproveli na Dan sjećanja i razočarani smo činjenicom da djeca ne znaju ni šta predstavlja taj dan", kazao je izvršni direktor Erskinea Jim Panton, dodajući da i oni kao udruženje veterana, ali i država moraju više brinuti o obrazovanju djece.