Zanimljiv historijat
42

Da li ste znali da sarajevski sebilj zapravo nije izgrađen u vrijeme osmanske vladavine?

B. H.
Sebilj Mehmed-paše Kukavice (Foto: Wikicommons)
Sebilj Mehmed-paše Kukavice (Foto: Wikicommons)
Baščaršijski sebilj je jedan od centralnih simbola grada Sarajeva. Već decenijama je mjesto susreta i druženja, a sada je omiljeno mjesto fotografisanja za sve one koje posjećuju glavni grad Bosne i Hercegovine.

Sarajevski sebilj je jedini u Bosni i Hercegovini, no nije uvijek bilo tako. Putopisac Evlija Čelebija u svom Putopisu navodi podatak da u Sarajevu postoji oko tri stotine sebilja. No moguće je da je Čelebija preuveličao broj kako bi dočarao čitatelju ljepotu grada. No poimenično je naveo neke sebilje kao što su Ferhat-pašin, Husrev-begov, Murat-begov i Gazi Isa-begov.

Austro-ugarska razglednica sa sebiljom u prvom planu
Austro-ugarska razglednica sa sebiljom u prvom planu

Vrlo brzo nakon toga Sarajevo je zadesila velika tragedija, Osmansko carstvo je doživjelo težak poraz u Bečkom ratu, a u kontranapadu austrijska vojska predvođena Eugenom Savojskim je potpuno spalila grad. Posebno je stradala čaršija, a samim tim i svi sebilji u gradu.

Pedeset godina nakon velikog požara, Sarajevo ponovo dobija sebilj. Godine 1753. bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica podiže sebilj na Baščaršiji, koji se nalazio nešto niže od današnjeg. Sebilj Mehmed-paše Kukavice je izgledao dosta drugačije nego današnji, u njegovoj unutrašnjosti nalazio se službenik, sebiljdžija, koji je zahvaćao vodu u posude iz kamenih korita, a sam sebilj je bio spojen sa vodovodom Gazi Husrev-bega.

Sebilj je 70ih godina bio ofarban u bijelu boju
Sebilj je 70ih godina bio ofarban u bijelu boju

Godine 1891. stari sebilj je srušen, a na istom mjestu je sagrađen novi. U potpuno novom ruhu sebilj je sagrađen po projektu Aleksandra Viteka u neomaurskom stillu. No to nije bio kraj, godine 1913. sebilj je zbog želje austrougarskih vlasti da se napravi prostraniji trg, premješten pet metara prema sjeveru, odnosno mjestu gdje se i dan danas nalazi.

Sebilj na Skadarliji u Beogradu
Sebilj na Skadarliji u Beogradu

Na svijetu postoji nekoliko sebilja koji su replike onog sarajevskog. Sebilj se može pronaći u Beogradu, koji je bio poklon grada Sarajeva 1989. godine, St. Louisu u SAD, koji je podigla bosanska dijaspora, u Novom Pazaru, Bursi a uskoro će biti izgrađen i u Prizrenu.