Ljubav prema životinjama
21

Čuvari u rezervatu nose posebna odijela kako bi se zbližili sa siročetom zebre

DP
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Priroda katkad zna biti vrlo okrutna, a takav je i primjer jednog ždrebeta zebre, čiju je mamu usmrtio čopor lavova. Riječ je o malenom Diriji, koji se sada nalazi u rezervatu za životinje Sheldrick Wildlife Trust.

Čuvari rezervata nedavno su podijelili ovu potresnu priču putem svojih društvenih mreža i time zaokupili pažnju ljudi širom svijeta.

Maleni Diria samo je igrom slučaja uspio i sam izbjeći lavlje čeljusti. Kada su se lavovi navalili na njegovu majku, mališan se instinktivno sakrio među kozama koje su mještani izveli na ispašu. Oni su bili svjedoci ovog nemilosrdnog prizora pa su se smilovali na Diriju i odveli ga lokalnim čuvarima nacionalnog parka, koji su ga, potom, proslijedili Sheldrick Wildlife Trustu.

Ždrijebe je od tada u brižnim rukama svojih požrtvovanih njegovatelja. Budući da imaju puno iskustva sa zebrama, odmah su shvatili da je stanje male zebre jako delikatno. Zebre se vežu sa svoje majke tako što upamte obrazac njihovih pruga kako ih ne bi pomiješali s drugim pripadnicima krda. Čuvari su znali da će se, ako samo jedna osoba bude brinula o njemu, Diria vezati baš za tu osobu, što bi im napravilo poteškoće ako je taj neko odsutan. Zbog toga su došli na jako domišljatu ideju da ko god u danom trenutku provodi vrijeme s Dirijom nosi posebno odijelo s prugama koje nalikuju zebrinim. Zahvaljujući tome, svi su podjednako u stanju brinuti se o ždrijebetu kojemu je, nakon mlijeka, omiljeno da se pomazi s njima (The Bored Panda).

Da bi Sheldrick Wildlife Trust nastavio nesebično spašavati i njegovati životinje, ovaj rezervat ovisan je o donacijama, pa se nadaju da će Dirijina priča dotaknuti srca mnogih koji su željni i imaju za izdvajanje sredstva kako bi podržali njihov plemeniti rad.