Porodični posao
0

Bosanski džem na britanskim policama

Sarajevo-x.com
Namirnice poput bosanskih džemova, hrvatskih mješavina povrća, njemačkih čokolada i slovenačkih napitaka mogu se kupiti i u novootvorenom marketu u Concordu, New Hampshire. Vlasnici ove prodavnice internacionalnih proizvoda su Mujaković Nina i njen suprug Halilović Ermin.

Kako kaže vlasnica, u radnju nazvanu Rooster Convenience dolaze kupci od Laconije do Manchestera.

Uređenje prodavnice odlično prikazuje život njenih vlasnika. Nina i Ermin su iz Bosne i Hercegovine, a svoju zemlju napustili su 1991. i nakon toga osam godina živjeli u Njemačkoj. U Manchester su stigli 1998., a dvije godine poslije ondje kupili kuću.

Bračni par ima blizance i još jednu radnju nazvanu Wilson Street Market. Ranije je Nina radila kao dječiji psiholog, dok je Ermin kuhar. Nijedno nikad prije nije radilo u trgovini.

Ipak, ovoj porodici posao cvjeta, što pokazuje i podatak da su prošlog ljeta otvorili Bistro Rustica u kojem služe grčku, talijansku i mađarsku hranu. I tako dok jedno od njih radi u prodavnici, drugo je u restoranu.

Kako kažu za lokalne novine, cilj im je prodaja internacionalnih proizvoda koje su i sami koristili u BiH i Njemačkoj. Također uvoze pića i namirnice iz Poljske, Rusije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.