Zanimljivosti
0

47,5 posto bh. građana vjeruje Darvinovoj teoriji

FENA
U Republici srpskoj oko polovine ispitanika podržava teoriju evolucije Charlesa Darwina, pokazalo je istraživanje agencije Prime Communications.

Ukupno 47,5 posto anketiranih slaže se s tvrdnjom da je „čovjek nastao od majmuna“, dok se s ovom tvrdnjom ne slaže 35,3 posto. Na ovo pitanje 17,1 posto ispitanika je odgovorilo da „ne zna“.

Kada je u pitanju spol, pokazalo se da se stavovi muškaraca i žena međusobno ne razlikuju puno u odgovorima na ovo pitanje.

S tvrdnjom da je „čovjek nastao od majmuna“ najviše se slažu ispitanici starosti od 30 do 44 godine (54,3 posto) i mlađi od 29 godina (46,2 posto).

Interesantno je da 38,8 posto ispitanika mlađih od 29 godina smatra da čovjek nije nastao od majmuna, a skoro je isti procent kao kod ispitanika koji su stariji od 60 godina (41, posto).

S tvrdnjom da je „čovjek nastao od majmuna“ slaže se 49,2 posto ispitanika koji imaju završenu višu ili visoku školu, dok je suprotnog mišljenja 36,6 posto ispitanika. Također, 14,4 posto visokoobrazovanih je reklo da ne zna da li je čovjek nastao od majmuna ili ne.

Banjalučka agencija Prime Communications je provela ovo istraživanje stavova građana RS-a u 38 općina, u periodu od 30. maja do 7. juna 2009. godine za vlastite potrebe u okviru projekta „RS danas“.

Ukupno je ispitano 1.000 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definirana kao opća populacija RS-a starija od 18 godina. Primijenjen je stratificirani slučajni uzorak (moguća greška + - tri posto).