Promo
169

Vrijedna priznanja i promocija uspješnih i priznatih bh. žena u 2019.

Sada već tradicionalno kao kruna svih LADIES IN evenata, koji u toku godine okupe veliki broj bosanskohercegovačkih dama iz različitih sfera i svih oblasti društvenog života na kojima su predstavljena njihova profesionalna dostignuća i ove godine 13. decembra u čarobnom ambijentu Doma Oružanih snaga, održat će se dodjela priznanja, Izbor za Ženu godine 2019.

Organizator ovog događaja, članice zajednice uspješnih žena Ladies In, pokrenule su ovaj projekat s ciljem promoviranja uspješnih žena iz različitih područja djelovanja, a koje svojim radom promoviraju istinske društvene vrijednosti, te služe kao primjer u zajednici u kojoj žive.

Svih četrnaest dama, dobitnice su priznanja i pobjednice u odabranim kategorijama za 2019. godinu. Prestižnu titulu Žena godine ponijet će kandidatkinja, koja bude imala najviše glasova i sa sobom nosi svojevrsnu odgovornost. Ova nagrada je ujedno i obavezujuća, jer predstavlja ambasadoricu LADIES IN zajednice za 2020. godinu.

Dobitnice priznanja su:

  1. Dobitnica Priznanja za doprinos razvoja filmske kulture, Žena godine 2019. Ines Tanović predsjednica je Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika i redateljica koja je nakon niza fimskih ostvarenja i nagrada dobila još jedno priznanje struke. Naime, Udruženje filskih radnika BiH kandidovalo je njen film Sin za prestižnu nagradu Američke akademije, Oscar.

  2. Dobitnica Priznanja za odanost sportu, Žena godine 2019. Miladinka Vasić, diplomirana profesorica književnosti danas je jedna od najuspješnijih alpinistkinja naše zemlje u čiju je historiju alpinizma ušla ispenjavši planinski vrh Matterhorn kao prva žena iz BiH. Članica je Gorske službe sašavanja BiH.

  3. Dobitnica Priznanja za nesalomljivi takmičarski duh, Žena godine 2019. Azra Dedić, došla je do još jednog životnog podviga osvojivši zlatnu medalju na evropskom takmičenju u ID judou gdje je zasjenila izuzetnu konkurenciju.

  4. Dobitnica Priznanja za vlastiti doprinos unapređenju zdravlja, Žena godine 2019. dr.sc. Vlatka Martinović, prvi je ženski dječiji hirurg u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru. Kao doktorica je naučila da se žrtvuje i čini sve za svoje male pacijente, a svoju misiju slijedi i radeći kao direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH. w

  5. Dobitnica Priznanja za doprinos razvoju finansijskog i bankarskog sektora, Žena godine 2019. Sanela Pašić, predsjednica je Uprave Addiko Banke i redovan je profesor na SSST-u. Sanela je ujedno i prvi licencirani član uprave i prva žena u BiH na poziciji direktora banke.

  6. Dobitnica Priznanja za uspješnu poslovnu strategiju, Žena godine 2019. Snježana Kopruner, direkrotica GS tvornica mašina u Travniku. Krupnim koracima išla je ka vrhu, te je danas jedna od cjenjenijih poduzetnica u Bosni i Hercegovini.

  7. Dobitnica Priznanja za ostvarene rezultate na bh. i ino tržištu, Žena godine 2019. Merima Dževdetbegović, zamjenica direktora Mesne industrije Menprom iz Tuzle direktno učestvujući u strateškom razvoju kompanije, tehnološkom razvoju novih proizvodnih pogona i tehnoloških linija, a također obavlja i odgovorne rukovodilačke poslove. Magistrica je higijene i tehnologije namirnica animalnog porijekla.

  8. Dobitnica Priznanja za razvoj poslovnog menadžmenta, Žena godine 2019. Dželila Čurt, nakon dugogodišnjeg rada na menadžerskim i rukovodećim pozicijama u svjetskoj revizorskoj kući i finansijskim institucijama, imenovana je direktoricom najgledanije televizije, Nove BH. Trenutno je jedina žena na čelu komercijalne televizije koja je nacionalni emiter u BiH.

  9. Dobitnica Priznanja za razvoj porodičnog biznisa, Žena godine 2019. Emina Džafić-Krpan, direktorica je marketinga u Akova Groupi. Kontinuirano uči i ulaže u svoj razvoj, voli svoj posao i uživa u njemu.

  10. Dobitnica Priznanja za najbolju bh. naučnicu, Žena godine 2019. prof. dr. Lamija Tanović, članica je Evropske akademije nauka, osnivač Fondacije Obrazovanje u akciji BiH, dugogodišnja univerzitetska profesorica na više predmeta, naučnica, diplomata, ambasadorica, političarka, humanitarka. Svoj životni vijek posvetila je nauci i edukaciji, a posebno prenošenju znanja novim generacijama.

  11. Dobitnica Priznanja za poslovnu hrabrost, Žena godine 2019. Marija Spirkovska, osnivačica je i direktorica kompanije Lilo Cosmetics d.o.o. Educirala se u Holandiji i Italiji, te stekla zvanje magistrice nauka. Svojim primjerom, pokazala je da se sve može postići vrijednim radom i trudom.

  12. Dobitnica Priznanja za razvoj bh. dizajnerske scene, Žena godine 2019. Tea Zubović, akademska slikarica spojivši slikarstvo i modu pokeće modni brend pod nazivom Tea Atelier. Svoju novu kolekciju Petit Trianon, predstavila je na septembarskom Vancouver Fashion Weeku. Ujedno je i direktorica Zlatarne Celje za BiH.

  13. Dobitnica Priznanja za doprinos društvenoj zajednici, Žena godine 2019. prof. dr. sc. Jasna Bajraktarević, profesorica s 25 godina akademskog rada, objavila je 13 knjiga i mnoštvo naučnih radova. Redovna je profesorica na Univerzitetu u Sarajevu, psihologinja, psihoterapeutkinja i neurofeedback terapeutkinja kao najveći uspjeh u životu podcrtava vlastitu slobodu i mogućnost da se konačno bavi onim što želi, a ne onim što mora.

  14. Dobitnica Priznanja za društveno odgovorno poslovanje, Žena godine 2019. Danijela Šantić, direktorica je društva Avon Cosmetics BiH d.o.o. posebno ponosna na globalne projekte i kampanje koje Avon provodi u nastojanju podizanja svijesti o društenim problemima. Globalnim projektima Avon nastoji podići svijest o važnim društvenim temama.

Stručni žiri sačinjen od ranijih dobitnica priznanja i uredništva LADIES IN magazina, daje mali doprinos svim glasovima prikupljenih putem linka www.ladiesin.ba

DOBITNICE SPECIJALNIH PRIZNANJA

Meliha Sakić - Veliko srce Meliha Sakić, šefica Odjela za hematoonkologiju na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a, cijeli svoj radni vijek liječi malene hrabre heroje koji su u svakodnevnoj borbi za život. Ova dama iza sebe ima više od 60 objavljenih stručnih radova. Aktivno je učestvovala na kongresima i simpozijima kako u našoj zemlji tako i širom svijeta. Danas je iza nje 40 godina uspješne, besprijekorne karijere.

Nura Bazdulj-Hubijar- Životno djelo Nura Bazdulj-Hubijar, književnica koja ima umijeće da toplinom riječi počne topiti ljudska srca, svojim djelima osvojila je široku čitalačku publiku. Njene knjige uvrštene su u školsku lektiru, prevođene na desetine stranih jezika, a tekstovi su također dio literature za studente i profesore na Harvardu. Iako njene police krase brojne nagrade i priznanja za književni rad, omiljeni kipić joj je Mali princ koji je dobila Za doprinos u književnom stvaralaštvu za djecu i mlade. Nura je po vokaciji ljekar.

Almasa Lazović - Prijatelj projekta Almasa Lazović je prepoznatljivo TV lice. Kroz svoj radni vijek radila je na radiju, televiziji, ali i u marketingu kompanije Technomarket. No, ljubav prema televiziji je prevladala, pa se 2012. godine vraća svojoj matičnoj kući, televiziji Hayat, gdje radi kao urednica, producentica i voditeljica. Trenutno je angažirana na kulinarskim projektima – Slatki recept i Super recept. Uvijek je podrška Ladies In projektu.

Sanela Diana Jenkins - Bh. ambasadorica Sarajka Sanela Diana Jenkins, poslovna žena i nevjerovatna filantropistkinja, prošla je put od izbjeglice u Londonu, izdizanja u najveće slojeve društva britanske prijestolnice, do jetset statusa u Kaliforniji, gdje živi i radi sada već godinama. Privatno je posvećena majka, kćerka i prijateljica, a u političkim krugovima poštovan glas za mir, ljudska prava i međunarodnu pravdu, neizostavne dijelove njenog života.

Maja Miralem - TV ličnost Maja je na televiziji, sasvim slučajno, počela raditi kada je imala samo 19 godina ni ne sluteći da će se u svoj poziv zauvijek zaljubiti. Nije trebalo proći dugo da napreduje s pozicije voditeljice vremenske prognoze, a danas je jedno od najuspješnijih TV lica u svojoj branši. Osim u matičnoj kući, BHRT-u, bez njenog angažmana bilo bi teško zamisliti i druge velike projekte poput Sarajevo Film Festivala, gdje iz godine u godinu na crvenom tepihu dočekuje najveće filmske zvijezde.

Amna Muhamedović - Ladies In Young Amna Muhamedović prva je osoba koja je diplomirala čistom 10-kom na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Iza nje su velika borba, mnogo neprospavanih noći i činjenica da je baš ona najbolja tokom 73-godišnjeg postojanja ove institucije. Za vrijeme studija u njenom životu bilo je mnogo neprospavanih noći, no vrijeme za trening, putovanja i druženje s porodicom i prijateljima uvijek je pronalazila.

Jasna Ornela Bery - Ladies In Crown Jasna Ornela Bery, priznata glumica, obilježila je 40 godina umjetničkog rada u koji je utkano oko 130 uloga u svim oblastima umjetničkog izražaja. Igrala je i gostovala na mnogim scenama svijeta, od Sao Paula do Marseja i Pariza uz brojna gostovanja u regiji. Za uloge u teatru dobila je nekoliko prestižnih nagrada i priznanja. Sretna je, jer radi posao koji beskrajno voli i koji je ispunjava, te ponosna na predani rad kojim je dala doprinos kulturnoj sceni naše zemlje, a i šire.

Amina Begović - Ladies In Crown Predstavom Porodični portret, koju je režirala njena kćerka Sabrina Begović-Ćorić, bh. glumica Amina Begović obilježila je četiri decenije profesionalnog rada. U karijeri je sarađivala s poznatim rediteljima, igrala u tridesetak predstava na sceni matičnog Narodnog pozorišta u Sarajevu, te imala devet uloga u igranim filmovima i TV serijama. Poslovno je sretna, a privatno ponosna na uspješan umjetnički angažman kćerki i neizmjernu podršku supruga, reditelja Nedžada Begovića.

Adisa Tufo - Jedna drugoj smo podrška Adisa Tufo je ekonomistica, poduzetnica, menadžerica, liderica, blogerica, umjetnica i zaljubljenica u prirodu. Generalna je direktorica kompanije Čip sistemi, dok je njen društveni angažman usmjeren na afirmaciju ženskog poduzetništva. Svojim izraženim aktivizmom posebno pozitivno utječe na proširivanje vidika svakog pojedinca.

Ova manifestacija je važna radi osnaživanja zastupljenosti žena u uspješnom profesionalnom društvu, kao i otklanjanje stigme i realne diskriminacije o ženama u poslovnom svijetu.

U naše svakodnevne živote, utemeljene na tradiciji, savremene životne okolnosti donijele su sa sobom i mnoštvo novih pogleda i životnih navika.

No, dokaz da smo svi mi vlasnici naše tradicije je posebno za ovu priliku ručno izrađen, certificirani, prsten po uzoru na nakit kraljeva srednjovijekovne Bosne, koji predstavlja važan dio istorije i u to vrijeme je dodatno obezbjeđivalo auru uzvišenosti i posebnosti. Prsten će biti uručen odabranoj Ženi godine 2019. da nastavi baštiniti vrijednosti i kulturu o našem porijeklu.

Projekat podržali: Zlatni sponzor: dm drogerie markt BiH, oficijelni automobil izbora Mercedes-Benz BiH, te prijatelji projekta: Jana, Prirodna kozmetika Gloria, Orbico Beauty BiH, Vinogradi Nuić, Cvjećara Vjetrenjača, One Suite Hotel i Naša mala klinika. Organizatori Ladies In Magazine i Altermedia d.o.o.

http://www.ladiesin.ba/zenagodine2019/