London
5

Tokom izložbe Damiena Hirsta uginulo 9.000 leptira

Klix.ba
Retrospektivna izložba umjetnika Damiena Hirsta u muzeju Tate Modern u Londonu privukla je skoro pola miliona posjetilaca. Iz galerije su rekli da je tokom izložbe duge 23 sedmice uginulo više od 9.000 leptira.

Jedna od Hirstovih najvažnijih kreacija, pod nazivom "In and Out of Love", se sastoji od nekoliko hiljada živih leptira, a sačinjena je od dva djela koja su prikazana od 4. aprila do 9. septemobra.

U jednoj sobi tropski leptiri su se pojavljivali iz lutki zalijepljenih na bijelo platno. Cvijeće i slatka voda su im omogućavali da lete, da se pare i polažu jaja sve dok ne uginu. Drugo djelo je bilo sačinjeno od tijela mrtvih leptira pričvršćenih na platno.

Četrdesetsedmogodišnji umjetnik je koristio tropske leptire iz nekih porodica noćnih leptira te porodice Heliconius, koji u prirodi žive do devet mjeseci. Leptiri koji su korišteni tokom izložbe su živjeli između nekoliko sati i jednog dana, zbog čega su mnoge organizacije za zaštitu životinja digle svoj glas protiv izložbe.

"Da su kojim slučajem za izložbu korišteni psi ili mačke, svi bi digli svoj glas. Samo zato što su u pitanju leptiri, to ne znači da ne zaslužuju da se prema njima ponaša sa dobrotom", rekao je glasnogovornik Kraljevskog društva za borbu protiv okrutnosti prema životinjama.