magazin
195

Stajling selektora na SP-u: Niko Kovač dobio najviše ocjene, Sušić kao na treningu

Klix.ba
Alejandro Sabella i Safet Sušić (Argentina-BiH)
U savršenu sliku kontrastnih stilova selektora na ovom Svjetskom prvenstvu uklapaju se argentinski selektor Alejandro Sabella obučen u odijelo prikladno za Wall Street, te selektor Zmajeva Safet Sušić koji je izgledao kao da je krenuo na trening, pišu novinari agencije AP.

Većina selektora postavili su visoke standarde kada je riječ o stilu oblačenja na ovom SP-u, dok su se drugi "osjećali ugodnije bodreći svoje igrače i vičući na sudije".

Hrvatski selektor Niko Kovač ocijenjen je visokom ocjenom za stil, uz isticanje da je u prvoj utakmici protiv Brazila u Sao Paulu imao odijelo, dok je zbog vrućina u Manausu skinuo sako i kravatu. Također, Kovača su uporedili sa američkim glumcem Josephom Gordonom-Levittom, navodeći kako imaju sličnosti.

"Vrlo jednostavno. Vođenje selekcije Hrvatske je stvar velikog ponosa. Za mene je svaki ovaj dan poput praznika, a kod nas u Hrvatskoj je običaj da se dotjeramo za praznike", rekao je Kovač novinarima.

Trener Italije Cesare Prandelli i Kostarike Jorge Luis Pinto sigurno su planirali kako se obući za SP. Obojica su došla sa nešto ozbiljnijim stilom, favorizujući tamna odijela.

"Selektor SAD-a Jurgen Klinsmann neće nositi crvenu boju, iako niko ne zna zašto. Njegova je boja mornarska plava, a kravatu nosi samo u posebnim prilikama", pišu novinari AP-a.

Dodali su kako su Prandellijeva Dolce & Gabbana tamna odijela klasična, sa malom talijanskom zastavom na znački na džepu sakoa.

"Oni nas oblače od 2006., kada smo osvojili Svjetski kup" rekao je Demetrio Albertini, šef delegacije italijanske ekipe u Brazilu i potpredsjednik italijanskog Fudbalskog saveza.

"To je veliki talijanski brend i čast nam je nositi njihova odijela", dodao je.

Prandelli i Kovač su se pridružili njemačkom treneru Joachim Lowu koji je na Svjetskom kupu također među najbolje obučenim selektorima.

Low nosi tamnu košulju te sive pantalone. Njemački savez ima ugovore s Hugo Bossom i Adidasom, a Low se obično opredjeljuje za odjeću Hugo Bossa.

Trener Grčke Fernando Santos je nosio tamno odijelo i prikladnu usku kravatu u meču protiv Japana. Kada je lopta izašla van granica terena i krenula prema njemu, nije oklijevao da je šutne.

Meksički trener Miguel Herrera je 13. juna u Natalu imao sportsku jaknu koja ga je štitila od kiše, a onda je za utakmicu sa Brazilom obukao tamno odijelo i zelenu kravatu.

Čileanski selektor Jorge Sampaoli njeguje sportski stil, sa sivim hlačama od poliestera i Puminim patikama. Bez obzira na sve, ovi su selektori privukli pažnju javnosti.

Dizajneri su pozdravili različite stilove koje njeguju selektori na ovom SP-u, navodeći kako to otvara prostor za nove ideje i izazove.