magazin
24

SATIRA / Sizifove khronike: Reakcija predstavnika vlasti na protest sindikalaca

Piše: Regina Pilav
Iako je izgledalo da se iza zidova sedam institucija vlasti niko nije obazirao na proteste sindikalaca, ispostavilo se da to nije istina. Sizifove khronike vam donose priču o drami koja se odvijala iza zatvorenih vrata Parlamenta Federacije BiH i promjenama koje će nastupiti kao rezultat toga.

Zbog najavljenih protesta većina uposlenika institucija vlasti ovog četvrtka su pauzu za ručak proveli na svojim radnim mjestima. Svoje uobičajene restorane morali su zamijeniti obrocima iz objekata koji se uglavnom bave pripremom brze hrane. Sve je izgledalo kao normalan radni dan.

Oko 12:10 predsjednik Predstavničkog doma FBiH i predsjednik Doma naroda počeli su osjećati jaku nelagodu u želucu. Osoblje je u prvi mah pomislilo da se radi o grižnji savjesti zbog ignorisanja sindikalaca, međutim ovi su ih razuvjerili i objasnili da grižnju savjesti nisu osjetili već godinama. Nedugo zatim i iz ostalih dijelova zgrade su se počeli javljati ljudi sa sličnim stomačnim problemima. Onda je nastao opšti haos.

"Svi WC-i su bili zauzeti, a ispred zgrade je bila rulja. Ja živim tu, 10 minuta od zgrade Parlamenta, ali nisam smjela izaći. Bio je to užas, strašno", rekla nam je vidno potresena parlamentarka koja je zamolila za anonimnost.

Protest ispred zgrade Parlamenta FBiH nije trajao dugo. Ipak to nije pomoglo činjenici da sanitarni čvorovi nisu planirani da podnesu, kako će se ispostaviti, masovno trovanje salatom sa morskim plodovima iz obližnjeg fast fooda.

Zahvaljujući protestu sindikalaca, reakcija je bila brza. S obzirom na to da nema naznaka da će se stanje radničke klase popraviti u skorije vrijeme, zgrada Parlamenta FBiH će uskoro dobiti nekoliko novih WC-a, a postojeći kapaciteti će biti prošireni. Da se ne ponovi.

Kompletan sadržaj kategorije "Sizifove khronike" predstavlja mješavinu parodije, satire i humora. Tekstovi mogu biti inspirisani ličnostima iz javnog života, ali oni ni u kom slučaju ne predstavljaju činjenično stanje i kao takvi nisu relevantan izvor informacija.