Član scijentološke crkve
5

Zvijezda serije "Lude sedamdesete" proglašen krivim za silovanje, prijeti mu 30 godina zatvora

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Danny Masterson, glumac najpoznatiji po ulozi u seriji "Lude sedamdesete", proglašen je krivim po dvije tačke optužnice za silovanje u srijedu na ponovljenom suđenju u Los Angelesu.

Porota je donijela presudu nakon sedmodnevnog vijećanja. Nisu mogli donijeti presudu po trećoj tački, da je Masterson navodno silovao dugogodišnju djevojku. Mastersona su iz sudnice izveli u lisicama, a 47-godišnjem glumcu prijeti kazna do 30 godina zatvora.

Njegova supruga, glumica i manekenka Bijou Phillips, plakala je dok su ga odvodili. Ostala porodica i prijatelji sjedili su kamenih lica.

Tužioci, koji su ponovo sudili Mastersonu nakon što je porota dovela do pogrešne presude u decembru, rekli su da je silovao tri žene, uključujući dugogodišnju djevojku, u svojoj kući u Hollywood Hillsu između 2001. i 2003.

Naveli su i da je drogirao žene pićem kako bi ih mogao silovati, kao i da je iskoristio svoju istaknutost u crkvi – gdje su sve tri žene u to vrijeme također bile članice – kako bi izbjegao posljedice decenijama.

Masterson nije svjedočio, a njegovi advokati nisu pozvali svjedoke. Odbrana je tvrdila da su činovi bili sporazumni, te je pokušala diskreditirati priče žena naglašavajući promjene i nedosljednosti tokom vremena, za koje su rekli da pokazuju znakove koordinacije među njima.

Scijentološka crkva je igrala značajnu ulogu u prvom suđenju, ali vjerojatno još veću u drugom. Sutkinja Charlaine F Olmedo dozvolila je stručno svjedočenje o crkvenoj politici bivšeg zvaničnika u rukovodstvu crkve koji je postao istaknuti protivnik.

Tenzije su u sudnici porasle između sadašnjih i bivših članova, pa su čak i procurile u svjedočenje, a optuženi su na tribini rekli da se osjećaju zastrašeni nekim članovima u prostoriji. Crkva je žestoko poricala da ima bilo kakvu politiku koja zabranjuje članovima da se obrate vlastima.

Svjedočenje u ovom slučaju bilo je slikovito i emotivno. Dvije žene, koje su poznavale Mastersona iz društvenih krugova u crkvi, rekle su da im je dao piće i da ih je ono omamilo ili onesvijestilo prije nego što ih je on silovao 2003. godine.

Ove optužbe datiraju iz perioda kada je Masterson bio na vrhuncu svoje slave, glumeći od 1998. do 2006. kao Steven Hyde u Foxovoj seriji "Lude sedamdesete" - zajedno s Ashtonom Kutcherom, Milom Kunis i Topher Grace.