Emotivni trenutak
53

Usred glasina o aferi: Danski kralj Frederik i kraljica Mary početak vladavine proslavili poljupcem

L. R.
Kralj Frederik X i kraljica Mary (Foto: EPA-EFE)
Kralj Frederik X i kraljica Mary (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je danas naslijedio svoju majku Margarethe II, danski kralj Frederik X podijelio je emotivni trenutak sa suprugom Mary i poljubio je na balkonu dvorca Christiansborg.
Ubrzo nakon što je kraljica Margrethe u nedjelju potpisala izjavu o svojoj abdikaciji, čime je njen sin postao novi monarh, premijer zemlje proglasio je Frederika kraljem.

Kralj Frederik X djelovao je emotivno tokom svog prvog izlaska kao monarh, a nakon kratkog govora, na balkonu su mu se pridružile njegova supruga Mary i njihova djeca, kako bi pozdravili prisutne.

Kad se kraljica Mary pridružila kralju, uhvatila ga je za ruke, a u jednom trenutku kralj ju je poljubio što je izazvalo oduševljenje ljudi koji stajali ispod balkona.

Zanimljivo je da poljubac dolazi nakon glasina o aferi koju je kralj Frederik navodno imao u novembru 2023. godine. Naime, tada se u medijima pojavila informacija da je Frederik bio s meksičkom socijalistom Genevevom Casanovom nakon što su zajedno fotografisani tokom njegovog privatnog putovanja u Madrid. Casanova je negirala navode o romantičnoj vezi s članom kraljevske porodice.

Međutim, neki su se pitali je li iznenadna abdikacija kraljice Margrethe bio potez da se ojača brak njenog sina.

"Moguće je da je kraljica poduzela ovu akciju jer bi bila prestravljena da se brak raspadne i da kraljevska porodica izgubi Mary. To bi izazvalo velike probleme. Kraljica je uvijek na Mary gledala kao na ogromnu vrijednost" rekao je dugogodišnji autor i kraljevski komentator Phil Dampier za medije.

Rođena kao Mary Donaldson, nova danska kraljica bila je australska voditeljica oglašavanja prije nego što joj je slučajni susret s Frederikom promijenio život. Upoznali su se u Sydneyu u septembru 2000. godine u jednom ugostiteljskom objektu.

Ubrzo u njihovom razgovoru, Mary je saznala da razgovara s prijestolonasljednikom Danske, tako što je neko od gostiju prišao i rekao da je on danski princ. Par je bio godinu dana u vezi na daljinu, prije nego što su mediji saznali za njih. Nakon toga, 2002. godine Mary se preselila u Kopenhagen, obratila u luteransku crkvu i naučila danski jezik. Par je objavio zaruke 2003. godine, a vjenčanje je održano godinu dana kasnije u katedrali u Kopenhagenu.