Ostvarile značajan uspjeh
1

U Ex-Yu Rock Centru u Sarajevu otvorena izložba posvećena ženama u rock muzici

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Večeras je u Ex-Yu Rock Centru u Sarajevu otvorena izložba "Promeniću svet do kraja pesme" posvećena ženama u rock muzici.

Ova izložba ima za cilj da istakne sjajne i utjecajne žene koje su igrale ključne uloge na Ex-Yu rok sceni, a namijenjena je svima koji su zainteresovani za bogato nasljeđe Ex-Yu rocka.

Jasno je da je Ex-Yu rock scena kulturni fenomen sa trajnim nasljeđem, ali doprinosi njenih ženskih figura su nažalost, uglavnom zapostavljeni. Izložba "Žene u Ex-Yu Rocku" upravo nastoji da ispravi ovaj propust i pruži platformu za slavlje i priznanje izuzetnih žena koje su oblikovale pejzaž Ex-Yu rocka.

U okviru izložbe, posjetioci će imati priliku da vidite djeliće historije kroz originalne predmete sjajnih žena, a neke od njih su Jadranka Stojaković, Gordana Ivandić, Marina Perazić, Vim Cola, Amila Sulejmanović, Margita Stefanović, Tajči i druge.

"Žene u Ex-Yu Rocku" je prva u seriji izložbi koje se ogranizuju kao dio projekta "Rock for Unity", koji realizuju Alicorn, Ex-Yu Rock Society i Eurothink - Centre for European Strategies, uz podršku Evropske Unije, s ciljem očuvanja i promocije jugoslovenske rock muzike. Izložba je još podržana od strane UN Women i Pop Rock Škole Sarajevo. Inspiraciju za ime izložbe našli su u stihovima Margite Stefanović, legendarne članice grupe EKV.