Talijanski ministar kulture
0

"Tarantino je elitistički snob"

Sarajevo-x.com
Quentin Tarantino (Foto: Reuters)
Quentin Tarantino (Foto: Reuters)
Ukoliko vam američki režiser Quentin Tarantino nije nimalo simpatičan, znajte da niste jedini koji tako misli. Talijanski ministar kulture nazvao ga je "elitističkim snobom", nakon što je predvodio žiri filmskog festivala u Veneciji.

Napad na kultnog režisera uslijedio je nakon što su talijanski filmovi loše prošli na prošlosedmičnoj Mostri, tačnije nisu osvojili nijednu nagradu.

Ministar Sandro Bondi zahtijevao je da Italiji ubuduće bude dozvoljeno da utječe na izbor članova žirija najstarijeg filmskog festivala na svijetu.

"Tarantino je primjer elitističke, relativističke i snobovske kulture", kazao je Bondi u intrevjuu za talijanski magazin "Panaroma". "Njegova vizija utječe na važne odluke. Rezultati festivala tjeraju sve nas da otvorimo oči".

Bondi je dodao i to da, s obzirom da se festival finansira iz državnog budžeta, država treba biti uključena u izbor članova žirija.

Ovogodišnja Mostra koštala je organizatore 12 miliona eura, a sedam miliona je osigurala talijanska vlada.

Tarantino je bio predsjednik žirija, a među članovima su bili filmski stručnjaci iz Francuske, Meksika i Italije.

Glavna nagrada, Zlatni lav, otišla je u ruke Sofije Coppole, bivše Tarantinove djevojke, za film "Somewhere".

Tarantinov prijatelj Alex de la Iglesia osvojio je nagradu za najboljeg režisera za film "Silver Lion for A Sad Trumpet Ballad".