Veličanje "Crne udovice"
0

Porodica Gucci prijeti tužbom zbog predstavljanja Patrizije kao žrtve u novom filmu

N. O.
Lady Gaga u filmu "House of Gucci" (Foto: Twitter)
Lady Gaga u filmu "House of Gucci" (Foto: Twitter)
Porodica Gucci zaprijetila je produkciji filma "House of Gucci" sudskim procesom zbog njihovog portretiranja u novom filmu Ridleyja Scotta, a posebno predstavljanja Patrizije Reggiani - "Crne udovice" - kao žrtve.

Nasljednici Alda Guccija (kojeg u filmu glumi Al Pacino) tvrdili su da se "produkcija filma" nije "potrudila da ih konsultuje" prije nego što su predsjednika kompanije i "članove porodice Gucci opisali kao nasilnike, neuke i neosetljive na svet oko sebe.”

"Ovo je izuzetno bolno sa ljudske tačke gledišta i uvreda za naslijeđe na kojem je danas izgrađen brend", navodi se u saopštenju, koje je u ponedjeljak objavila italijanska televizijska služba ANSA.

U drami o ubistvu Lady Gaga glumi Patriziju Reggiani koja je provela 16 godina u zatvoru zbog planiranja ubistva svog bivšeg supruga i nekadašnjeg šefa modne kompanije Maurizija Guccija (Adam Driver).

Nasljednici, koji su vodili Gucci 33 godine do sredine 80-ih, posebno su se uvrijedili zbog prikazivanja Patrizije kao žrtve, uprkos činjenici da je "osuđena da je bila podstrekač ubistva Maurizija Guccija". Nacionalni mediji su je prozvali "Crnom udovicom".

Predstavljanje Reggiani kao "žrtve koja je pokušavala da preživi u muškoj i mačo korporativnoj kulturi još je neprijatnije", navodi se u saopštenju.

Ne samo u filmu, ovaj saosjećajni prikaz Patrizije proteže se i na izjave članova glumačke ekipe, naveli su Guccijevi nasljednici u svojoj izjavi, koju su talijanski mediji naveliko citirali otkako je objavljena.

U nedavnom intervjuu za britanski Vogue, Gaga je rekla da ne želi "veličati nekoga ko bi počinio ubistvo", kroz svoj prikaz Reggiani, ali da želi "odati poštovanje ženama koje su kroz historiju postale eksperti za preživljavanje".

Porodica je odbacila tvrdnju iz filma Ridleyja Scotta da kompanija nije uključivala žene.

Konstatujući ove netačnosti, nastavlja se u saopštenju, "porodica Gucci zadržava pravo da preduzme svaku inicijativu (neophodnu) da zaštiti svoje ime i imidž".