Sumnja u zataškavanje
6

Otac Tupaca Shakura krivi američku vladu za ubistvo slavnog repera

D. B.
Otac američkog repera, muzičara i tekstopisca Tupaca Shakura, Billy Garland, tvrdi da iza ubistva njegovog sina stoji američka vlada.

Shakur je preminuo 13. septembra nakon pucnjave u Las Vegasu, koja je rezultat sukoba Istočne i Zapadne obale. Njegova smrt, kao i smrt repera Biggieja Smallsa, još uvijek nije riješena, a teorija zavjere je mnogo.

Međutim, Garland za Shakurovu smrt krivi američku vladu.

U noći boks meča između Mikea Tysona i Brucea Seldona održanog 7. septembra 1996. godine kada je pucano na Tupaca, on i njegovi prijatelji iz izdavačke kuće Death Row Records pretukli su Orlanda Andersona, člana rivalske grupe u Las Vegasu. Anderson je ukrao ogrlicu Death Rowa za koju je Sean Combs, osnivač rivalske izdavačke kuće Bad Boy Records, rekao da će dati 20.000 dolara.

Nakon tučnjave, Anderson je pratio automobil u kojem su bili Tupac i Suge Knight te je zapucao, a Shakur je preminuo u bolnici 13. septembra.

Garland je kazao da ponašanje njegovog sina nije bilo prikladno te da je do sukoba došlo kako bi stekao poštovanje i dokazao se pred ljudima Sugea Knighta i Death Rowa, no on ne vjeruje da je Anderson odgovoran za ubistvo jer za to nema dokaza.

Andersonov ujak Keefe D., važni član bande Crips, godinama je krivio sebe za smrt svog nećaka, no Garland insistira da je sve to dio zataškavanja u režiji vlade.

"Mislim da je vlada ključna tačka. Vlada mu je ponudila dogovor, agenti su ga pratili u noći njegovog ubistva, baš kao što su ga pratili u Quad Studiosu, to je dobro poznata činjenica. Ne znam tog čovjeka Keefea. Možda je prisiljen da kaže to kako bi riješio neke probleme. Ne znam. Samo znam da mi je izgledalo kao namještaljka. Neko mu je rekao da ostane tamo, a uz stvar s Death Rowom, završili smo s onim što imamo danas. No, ne mislim da je on imao nešto sa smrću mog sina. Ne, uopće ne", tvrdi Garland u intervjuu za YouTube kanal "The Art of Dialogue".