Paul Newman se vratio kući
0

Oscarovcu ostalo samo nekoliko sedmica života

Sarajevo-x.com
Oscarom nagrađeni američki glumac Paul Newman završio je tretman hemoterapijom kojem je bio podvrgnut i otpušten je iz bolnice u New Yorku u kojoj je bio liječen od raka.

Porodici je Newman rekao da želi umrijeti kod kuće, a fotografi su ga snimili mršavog i slabog u invalidskim kolicima koje je gurala njegova supruga Joanne Woodward dok su se vraćali kući.

83-godišnjem glumcu, kako javljaju američki mediji, doktori predviđaju još samo nekoliko sedmica života, a izvor blizak njegovoj porodici izjavio je: "Paul nije želio umrijeti u bolnici. Joanne i kćerke su kraj njega i tuguju."

Zadnjih sedmica Newman se okrenuo dovođenju svojih poslova u red, a neke od njegovih akcija prouzrokovale su tenzije među članovima porodice, naprimjer ona kada je slavni Ferrari sa rednim brojem 82 na njemu poklonio dugogodišnjem prijatelju. Djeca s ovom odlukom nisu bila zadovoljna.

Newman je oženio Joanne Woodward 1958. godine i imaju tri kćerke. Najstariju od njih Nell zamolio je da preuzme njegov posao u kompaniji Newman's Own koja proizvodi originalni dressing za salate, a čiji profit se donira u humanitarne svrhe.

Slavni glumac ima i dvije kćerke iz prvog braka sa Jackie Witte. U toku glumačke karijere nominovan je za deset Oscara, a jednog je dobio za najbolju glavnu ulogu u filmu "Boja novca" 1986. 2006. godine prestao je glumiti.

Zasad je Newman odbio davati ikakve komentare u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem, osim što je jednom izjavio da mu "dobro ide".

Glasine o njegovoj bolesti počele su se širiti u januaru ove godine, a u julu je primijećen kako napušta Weill Cornell Medical Centre u New Yorku, bolnicu specijaliziranu za tretman raka.