Showbiz
0

Oprah Winfrey otvara još jednu školu

FENA
Oprah Winfrey
Oprah Winfrey
Majka televizije Oprah Winfrey, čini se, odlučna je u namjeri da popravi alarmantno stanje na afričkom kontinentu, pa na optužbe da je njena škola za djevojke u blizini Johannesburga prestroga odgovara - otvaranjem nove škole.

Jedan je utjecajni američki sedmičnik, pišući o predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, nedavno napisao: "Zar je važno ko će nam biti predsjednik kad imamo Opru?", no previdio je važan podatak, koji tu voditeljicu po nekim stvarima stavlja čak i ispred prvog čovjeka države.

Dok predsjednici škole otvaraju od državnog novca, Oprah to radi iz vlastitog džepa, pa je i nova škola, njezin drugi veliki afrički projekt, izgrađena od sredstava Oprine zaklade Angels Network i, naravno, njezinog novca.

Osnovna škola Seven Fountains sagrađena je u gradu Shayamoyi, na nju je utrošeno oko 1,2 miliona dolara, a moći će primiti 1000 djece. Na današnjem otvorenju očekuju se brojne osobe iz javnog života, koji podržavaju sve Oprine humanitarne akcije i dodatno privlače publicitet na projekte najpoznatije američke voditeljice.

S druge strane, roditelji djevojaka koje pohađaju Oprinu školu nedaleko od Johannesburga žale se da su profesori prestrogi, a program pretežak za njihovu djecu. Osim toga, smatraju da su dva sata mjesečno, koliko mogu viđati svoju djecu, premalo, i traže od voditelja škole da hitno promijene svoju politiku.

Ravnatelj škole John Samuel smatra da tek nekolicina roditelja negoduje zbog nedovoljnog poznavanja pravog akademskog režima, a napise u svjetskim medijima naziva senzacionalizmom. "Nezadovoljno je nekoliko roditelja, koji su se s Oprom čuli telefonski i problem je riješen. Napisi o strogom režimu i žalbama roditelja u najvećoj su mjeri netačni", zaključio je Samuel.