Showbiz
0

Odbačena optužba za silovanje protiv Jamesa Browna

Sarajevo-x.com
James Brown, "The Godfather of Soul", iako je mrtav još uvijek uspijeva izazvati pažnju javnosti. Naime, američki Vrhovni sud odbacio je slučaj protiv Jamesa Browna u kojem je bio optužen za silovanje.

Bivša uposlenica Jamesa Browna, koja je bila zadužena za odnose sa javnošću slavnog pjevača, Jacque Hollander, tvrdila je da ju je Brown silovao 1988. godine. Zahtijevala je 106 miliona dolara odštete.

Federalni sudija je odbacio ovaj slučaj još 2005. godine tvrdeći da je prešao granicu od dvije godine u kojima se slučajevi ove vrste moraju prijaviti te da je time zastario. Apelacioni sud je podržao njegovu presudu prošle godine.

Legenda soula, James Brown umro je prošle godine u decembru u 73. godini života. Hollander je tvrdila da ju je Brown napao u kombiju. Tada ju je Brown navodno natjerao da se skine prijeteći joj pištoljem. Hollander je izjavila da ju je pjevač udarao i maltretirao nekolkio sati.

Brownov advokat, Buddy Dallas kaže da je očekivao ovakvu odluku suda. "Kada prođe toliko godina, a optužujete bez ikakvih dokaza, sasvim je normalna i očekivana ovakva presuda", rekao je Dallas.

Hollander je ubijeđena da je slučaj odbačen zbog Brownove slave. "Osjećam veliku bol, teško je trpjeti bol tokom 19 dugih godina", izjavila je Hollander i dodala da će svoja bolna iskustva preraditi u autobiografskoj knjizi ili eventualno u igranom filmu.

Brown je i prije smrti dolazio u konflikt sa zakonom zbog nasilja u porodici, zloupotrebe droge i posjedovanja oružja. Godine 2002. Browna je optužila još jedna bivša uposlenica zbog seksualnog zlostavljanja, ali je slučaj riješen u Brownovu korist.