Na snimanju filma "Rust"
20

Novi forenzički izvještaj navodi da bi Alec Baldwin ipak mogao biti optužen za ubojstvo

L. R.
Alec Baldwin (Foto: EPA)
Alec Baldwin (Foto: EPA)
Novi forenzički izvještaj navodi da bi glumac Alec Baldwin ipak mogao biti optužen za ubistvo na snimanju filma "Rust".
U novom izvještaju navodi se da je Baldwin povukao okidač revolvera koji je ubio snimateljicu filma Halynu Hutchins 2021. godine što je u suprotnosti s glumčevim izjavama.

Inače, optužbe za nenamjerno ubojstvo odbačene su u aprilu dok su tužitelji istraživali njegovu tvrdnju da je revolver koji je Baldwin držao tokom probe opalio bez da je on povukao obarač, ubivši tako Hutchins i ranivši reditelja Joela Souzu.

"Iako Alec Baldwin poriče da je povukao okidač, s obzirom na testove, nalaze i zapažanja o kojima se ovdje izvještava, okidač je morao biti povučen ili pritisnut dovoljno da oslobodi potpuno napet ili uvučen čekić dokaznog revolvera", naveli su stručnjaci za vatreno oružje Lucien Haag i Mike Haag.

Također u izvještaju piše da je incident bio posljedica ručnog povlačenja takozvanog čekića u potpuno stražnji i napeti položaj nakon čega je u nekom trenutku uslijedilo povlačenje ili pritiskanje okidača unazad.

Kad su odbacili Baldwinove optužbe, tužitelji Kari Morrissey i Jason Lewis naveli su da bi mogli preispitati odluku nakon dodatne analize pištolja.

Podsjećamo, glumac Baldwin je u decembru 2021. godine rekao da nije povukao okidač i da nikada ne bi usmjerio pištolj u nekoga. Glumac je navodno vježbao unakrsno izvlačenje kada je pištolj opalio i pogodio snimateljicu Hutchins i reditelja Joela Souzu, koji je zadobio povredu koja nije bila opasna po život.