Niže uspjehe
1.1k

Nova titula proslavljene bh. manekenke: Džejla Glavović magistrirala na Univerzitetu u Sarajevu

N. C.
Džejla Glavović na odbrani magistarskog rada
Džejla Glavović na odbrani magistarskog rada
Bosanskohercegovačka mankenka Džejla Glavović završila je master studij Međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu pod mentorstvom dr. Sarine Bakić.

Džejlin magistarski rad je u fokus stavio modnu industriju, koja u savremenom svijetu ima političke i društvene konotacije, pored kulturnih.

Prirodan slijed događaja bio je Džejlin odabir ovog master studija, jer je od kraja 90-ih godina, pa sve do sad najtraženiji model iz Bosne i Hercegovine, koji je ostavio neizbrisiv trag na domaćoj, regionalnoj, ali i međunarodnoj modnoj sceni.

Džejla s mentoricom dr. Sarine Bakić
Džejla s mentoricom dr. Sarine Bakić

Džejla je 2002. godine osvojila titulu Miss Earth u Manili, što je jedina internacionalna kruna u historiji domaće modne scene. Za pobjedu je zaslužno, pored neupitne ljepote, urođenog šarma i harizme, i Džejlino predstavljanje Bosne i Hercegovine u pozitivnom svjetlu i njenih prirodnih ljepota.

"Već tada sam shvatila kakav odjek u svijetu imaju moda odnosno modna industrija i na koji način se privlači pažnja globalnih aktera. U godinama koje su slijedile nakon osvajanja krune, kontinuirano sam radila na direktnoj i indirektnoj promociji domovine u svijetu svjesna važnosti i mogućnosti koje moda nudi u građenju imidža, podizanju vrijednosti brenda jedne zemlje", naglasila je Džejla.

Nema sumnje da je moda i modna industrija neodvojiv dio života, te može i treba da bude osnov za određeni imidž jedne zemlje, ukoliko se u istu uloži dovoljno sredstava. Modna industrija može zauzeti primat u odnosu na politička zbivanja, te se kulturna diplomatija može dovesti do zavidnog nivoa.

"Internacionalni događaji koji se već organizuju u Bosni i Hercegovini, kao što su Sarajevo Film Festival, Jazz Fest i slični, smislena strategija razvoja modne industrije i podrška modnim djelatnicima, trebaju biti okosnica razvoja ove grane industrije. Sinhronizovanim djelovanjem možemo zauzeti visoko mjesto u Europi, kada je moda u pitanju", dodala je Džejla.

Uloga mode odnosno kulture je približiti ljude jedne drugima, stvoriti prostor za razmjenu pozitivnih vrijednosti van granica države. A one države koje to rade na pravi način koristit će "meku moć".

"Dobro je poznato da meka moć države dolazi iz njene sposobnosti da promicanjem svoje kulture, politike, vrijednosti do kojih drži, postigne status privlačne, zanimljive, divljenja vrijedne države čiji su ciljevi i interesi vrijedni podrške i ''kopiranja''. Uspješno korištenje kulture kao sredstva meke moći, donijet će niz pogodnosti – veći ugled i politički utjecaj, ali će imati pozitivan učinak i na privrednu situaciju u državi", mišljenja je Džejla Glavović Očuz.