Otkrili izvori
29

Na kraljevskom dvoru vlada panika: Šta označava plan kodnog naziva "Menai Bridge"?

I. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izvori za strane medije tvrde da je zdravstveno stanje kralja Charlesa III sve gore, da su članovi kraljevske porodice u panici te da se pripremaju za Operaciju Menai Bridge. Šta to znači?

Naime, Operacija Menai Bridge (Operacija Menai most) je kodno ime za plan vezan za Charlesovu smrt. On uključuje zvaničnu objavu njegove smrti, period žalosti i detalje njegove sahrane. Dogovaranje ovih detalja je počelo gotovo odmah nakon njegovog stupanja na tron.

Kao što je poznato, početkom februara je objavljeno da Charles boluje od raka prostate. ljekari su ga savjetovali da odloži prethodno dogovorene obaveze koje podrazumijevaju pojavljivanje u javnosti.

"Neki članovi osoblja kraljevske porodice vjeruju da je kraljevo stanje lošije nego što se piše u medijima", naveo je jedan izvor.

Već je poznato da će nakon smrti njegovo tijelo biti položeno u Westminister Hallu, a sahrana će se održati devet dana kasnije. Najvjerovatnije će biti sahranjen u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI u dvorcu Windsor.

"Imati plan sahrane je poprilično uobičajena stvar među britanskim članovima kraljevske porodici, ali je u Charlesovovm slučaju ekspeditivnost nužna", kazao je drugi izvor.

Charlesov nećak Peter Phillips je nedavno izjavio da je on frustriran sporim oporavkom.

"On je dobro raspoložen, ali mislim da je u konačnici jako frustriran. Frustriran je jer ne može nastaviti raditi sve što želi, ali je vrlo pragmatičan i razumije da postoji period u kojem se stvarno treba folusirati na sebe", kazao je.

Podsjećamo, planovi vezani za sahranu kraljice Elizabete su imali kodni naziv Operacija London Bridge.