Vjenčanje iz bajke
0

Muamba se oženio u prekrasnom dvorcu, Henry vjenčani kum

Totalsport
Nedavno penzionisani nogometaš Fabrice Muamba (24), koji je u martu ove godine čudesno preživio iako je bio klinički mrtav punih 78 minuta, vjenčao se sa svojom zaručnicom Shaunom Magundom u prekrasnom dvorcu u Cheshireu.

Muamba je bivši Boltonov nogometaš kongoanskog porijekla koji je kolabirao na utakmici FA Cupa protiv Tottenhama u martu ove godine. Prevezen je u bolnicu London Chest, a ljekari su tek nakon 78 minuta uspjeli ponovno pokrenuti njegovo srce. Uprkos, tome prilično se brzo i dobro oporavio, no sportsku karijeru nije mogao nastaviti i objavio je da se povlači s terena.

Legendarni francuski nogometaš Thierry Henry doputovao je iz New Yorka kako bi mogao biti vjenčani kum bivšem Boltonovom nogometašu na "vjenčanju iz bajke", kakvim su ga opisali engleski mediji. Na svadbi su bili i drugi nogometaši, Robin van Persie, Andy Cole, kao i svi Muambini bivši suigrači, izvijestili su Daily Mirror i Daily Mail.

No, pravi počasni gost bio je doktor Andrew Deaner, kardiolog koji je utrčao na igralište na White Hart Laneu u najgorem danu Muambinog života i brzim razmišljanjem mu spasio život. Uz njega, prisutni su bili još neki članovi medicinskog tima koji su odigrali krucijalnu ulogu u spašavanju života mladog nogometaša.

Vjenčanje se održalo u dvorcu Peckforton, između Chestera i Crewea, koji je izgrađen u 19. stoljeću u srednjevjekovnom stilu. Projektirao ga je legendarni viktorijanski arhitekt George Gilbert Scott.

Muamba i njegova supruga Shauna Magunda upoznali su se 2006. godine dok je Muamba igrao na posudbi u Birminghamu. Zaprosio je djevojku, s kojom ima trogodišnjeg sina Joshuu, na Valentinovo, samo nekoliko sedmica prije kobne utakmice na White Hart Laneu.