JK Rowling
0

"Moja mama nije upoznala Harryja"

Sarajevo-x.com
Britanska spisateljica JK Rowling, koja se proslavila knjigama o Harryju Potteru, otkrila je kako je o avanturama mladog čarobnjaka počela pisati samo šest mjeseci prije smrti njene majke Anne, koja je 1990. godine u 45. godini umrla od posljedica multiple skleroze. Danas se kaje što joj nije nikada rekla o čemu piše.

Slavna Britanka je u razgovoru za BBC kazala kako "veoma žali" što nikada nije rekla majci da piše priče, koje su kasnije zarazile cijeli svijet.

Pokroviteljica Multiple Sclerosis Societyja iz Škotske također je iskazala i svoje nezadovoljstvo količinom finansijskih sredstava koja se ulažu u istraživanja ove teške bolesti.

"Kajem se što majku nisam upoznala s Harryjem Potterom. Znala je da sam imala žarku želju da pišem, ali nisam sigurna koliko me ozbiljno shvatila", dodala je Rowling.

Serije knjiga o neobičnom dječaku prodane su širom svijeta u 375 miliona primjeraka, a do sada je snimljeno čak pet blockbustera. Šesti filmski nastavak "Harry Potter and the Half-Blood Prince" u kino dvoranama bi se trebao početi prikazivati u novembru.

"Kada sam otišla studirati, moja majka je samostalno hodala, ali kada sam diplomirala dočekala me u invalidskim kolicima. Bilo je grozno to sve gledati."

Roeling je još dodala kako je Anne pokazivala jasne znakove multiple skleroze čak šest ili sedam godina prije nego što joj je dijagnosticirana.