Zanimljivosti
0

Kako su poznati muzičari izabrali umjetnička imena

Sarajevo-x.com
Tina Turner
Tina Turner
Pročitajte kako su slavne ličnosti dobile svoja često neobična umjetnička imena i pod kojim su imenima zapravo rođeni.

Bono

Pjevač grupe U2 Bono rođen je kao Paul David Hewson. Muzičko ime je dobio prema Dablinskom humanitarnom šopu Bono Vox, što na latinskom znači "dobar glas". Njegov kolega iz grupe Edge dobio je nadimak ili prema oštrim konturama lica ili prema činjenici da se ne boji visine, zavisi kojoj verziji ćete povjerovati.

Bono Vox
Bono Vox

Snoop Dogg

Rođen je kao Cordozar Calvin Broadus Jr. Njegov nadimak potiče od crtanog lika Snoopyja, a dala mu ga je njegova mama jer je volio strip "Peanuts". Pošto originalni naziv Snoopyja nije bio dovoljno gangsterski, pretpostavlja se da ga je dotični malo "preradio".

Marilyn Manson

Ekstravagantni Manson rođen je kao Brian Hugh Warner, a svoje umjetničko ime dobio je kombinacijom Marilyn Monroe i Charlesa Mansona. Njegov kolega iz benda Twiggy Ramirez koristio se istom idejom te je iskombinovao imena modne ikone 60-ih i serijskog ubice Richarda Ramireza.

Mnogi drugi članovi benda uradili su isto: Daisy Berkowitz, Madonna Wayne Gacy, Gidget Gein.

Marilyn Manson
Marilyn Manson

Tina Turner

Njeno pravo ime je Annie Mae Bullock. Prezime je dobila vjenčajući se sa Ikeom Turnerom, koji je ovoj soul kraljici promijenio i ime, inspirisan svojim omiljenim stripom o Sheeni, kraljici džungle.

Elton John

Iako zvuči prilično prirodno, ovo nije pravo ime muzičkog velikana. Rođen je kao Reginald Kenneth Dwight, a u njegovom prvom bendu svirali su s njim saksofonist Elton Dean i frontmen grupe Long John Baldry. Tako je on 1972. uzeo umjetničko ime Elton Hercules John, iako nikad nijedan Hercules nije svirao u bendu s njim.

Sting

Gordon Matthew Thomas Sumner svirajući u džez bendu jednom je obukao crno-žutu majicu u kojoj je izgledao kao osa. "Djeca su me zvala Sting (osa), majka me prozvala Sting," ispričao je jednom novinarima.

Moby

Njegovi roditelji dali su mu nadimak po djelu njegovog pradjeda Hermana Melvilla koji je nazvan 'Moby-Dick'. Pravo ime mu je Richard Melville Hall.

Iggy Pop

James Newell Osterberg Jr. imao je u srednjoj školi bend koji se zvao Iguanas, a Iggy je prvo imao nadimak Rock Iguana. Kasnije je uzeo ime Iggy Stooge na svom prvom uratku.

Iggy Pop
Iggy Pop
Dusty Springfield

Rođena kao Mary Isobel Catherine Bernadette O'Brien, ova muzičarka je počela karijeru u grupi sa svojim bratom. Grupa se zvala Springfield, brat je uzeo ime Tom Springfield, a njoj je onda preostalo ili da zadrži vlastito ime - Mary Isobel Catherine Bernadette O'Brien ili da pronađe nešto prikladnije. Nije joj trebalo dugo da izmisli umjetničko ime i to Dusty, kako su je zvali u djetinjstvu. Freddie Mercury

Rođen u Zanzibaru u zoroastrijanskoj porodici, Farrokh Bulsara je odlučio da se zove Freddie Mercury i prije nego je počeo raditi u grupi Queen. Bend s kojim je počeo svirati u školi blizu Bombaja zvao se Hectics.

Freddy Mercury
Freddy Mercury

Sun Ra

Herman Poole Blount, ekscentrični džezer koji je tvrdio da je sa Saturna, nazvao je sebe po Amonu Ra, Bogu sunca prema egipatskoj mitologiji. Priznao je da je u djetinjstvu imao nadimak Sonny.

Alice Cooper

Ovo umjetničko ime prvo je uzeo njegov bend Spiders, a onda 1974. i sam Vincent Furnier koji je bio inspirisan imenom srednjovjekovne vještice.