Gypsy Magazine
0

Elvis Presley je bio ciganin?

Sarajevo-x.com
Iako zvuči nevjerovatno, jedan magazin stoji iza ovih riječi. Tvrde da je su preci slavnog Elvisa Presleya njemački cigani koji su doputovali u SAD početkom 18. stoljeća, aludirajući na to da je djevojačko prezime njegove majke bilo Smith.

Gypsy Roma Traveller History Month Magazine također ističe da romsko porijeklo imaju i Charlie Chaplin, Sir Michael Caine i Rita Hayworth.

Eksperti iz ove oblasti optužili su magazin da širi dezinformacije.

"Koliko je poznato, Elvis nikad nije govorio da ima ikakve veze sa ciganima," kaže za Daily Mail pisac i istraživač romske kulture David Altheer. "Činjenica da je neko imao cigana u familiji prije 300 godina potpuno je irelevantna. To ne znači da je i on bio ciganin."

Ipak, više od 20.000 kopija ovog magazina nalazi se u javnim bibliotekama i srednjim školama. U dijelu o slavnom muzičaru stoji upravo to da su "njegovi preci došli iz Njemačke početkom 18. stoljeća" i da je njihovo originalno prezime zapravo Pressler.

Tamo stoji i to da je njegova majka Gladys Love Smith "vjerovatno bila romkinja".

Altheer koji je 2006. koordinirao London International Gipsy Film Festivalom opisao je ovaj magazin kao "traćenje novca poreskih obveznika".