Nekoliko puta bio optužen
2

Ed Sheeran na sudu zbog plagijarizma: Bio bih pravi idiot da stanem na binu i pjevam

L. R.
Ed Sheeran (Foto: EPA)
Ed Sheeran (Foto: EPA)
Britanski muzičar Ed Sheeran nedavno se našao na sudu zbog navoda za plagijarizam pjesme "Let’s Get It On" muzičara Marvina Gayea.
Poznati muzičar u utorak na sudu u New Yorku branio se nakon što je navodno plagirao tekst pjesme za svoju baladu "Thinking Out Loud". Kako prenose mediji, tužbu pokreće jedan od saradnika muzičara Marvina Gayea i koautora teksta "Let's Get It On" - Ed Townsend, a optužba je izvorno podignuta 2017. godine.

U tužbi se navodi da su Sheeran i njegova koautorica Amy Wadge kopirali uzlazni niz od četiri akorda i njegov ritam. Sheeran je na sudu izjavio da su on i Wadge u pisanju pjesme bili nadahnuti ljubavlju između njegove bake i djeda.

"Većina pop pjesama može se preklapati preko većine pop pjesama. Mogli biste prijeći s pjesme 'Let it Be' na pjesmu 'No Woman, No Cry' i vratiti se natrag. Da sam učinio ono za što me optužujete, bio bih pravi idiot da stanem na binu pred 20.000 ljudi i pjevam", objasnio je pjevač.

Podsjećamo, Sheeran je već nekoliko puta optužen za plagijat, a u aprilu ove godine dobio je sudski spor u Velikoj Britaniji oko njegovog najvećeg hita "Shape of You". Bio je na suđenju nakon što je optužen da je kopirao pjesmu malo poznatih tekstopisaca Samija Chokrija i Rossa O’Donoghuea. Zaključeno je da Sheeran ni namjerno ni podsvjesn” nije kopirao njihovu pjesmu "Oh Why".